Logo

Cornwall in de lente

Bijna tien jaar woonden we in Cornwall. Men zou denken dat we inmiddels genoeg gezien hebben van het zuidwesten van Engeland. Niets is minder waar. We gaan nog iedere vakantie naar Kernow. Met deze keer als groot verschil, onze accommodatie. We reizen met een Matrix Axess 650 SL.

De gebruikelijke 4,5 uur rijden naar Calais worden verlengd tot 7 uur. Een mix van het begin van de vakantie, Vrijdag en extreem veel regen leidt tot veel files en een, enigszins, “gematigde” snelheid. Eenmaal in Calais moeten we ook nog tot middernacht wachten op de veerboot omdat alle vaarten naar Dover zijn stilgelegd vanwege het slechte weer.

Engeland bereiken we dus pas vroeg in de ochtend. Als stopplaats op onze weg naar Cornwall hebben we een plek geboekt in Stanford. De Drum Inn is een gezellige Engelse pub waar je ’s nachts met je motorhome mag overnachten. The nacht is echter kort voor ons vanwege alle vertragingen. Na een paar uur vervolgen we onze rit zonder problemen en in iets meer dan 6 uur bereiken we onze bestemming: camping “The View” in Watergate Bay.

We gaan nog iedere vakantie naar Kernow. Met deze keer als groot verschil, onze accommodatie. We reizen met een Matrix Axess 650 SL.

Dag 1 Onze eerste dag brengen we door op Watergate Bay Beach, één van onze favoriete stranden in Cornwall. Ontbijt in de Beach Hut en lange wandelingen: bij laagtij aan het eind van de ochtend en ’s middags samen met vrienden van Watergate Bay to Mawgan Porth en terug. Onze camping is echt ideaal gelegen: op slechts 5 minuten wandelen met een prachtig zicht over de kust tot aan Newquay.

Dag 2 Mijn persoonlijke favoriet in Cornwall? Hardlopen langs de Coast Path! Een fantastisch gedeelte loopt van Trevose Head, langs Mother Ivey’s Bay naar Harlyn Bay, mijn programma voor deze dag in Kernow. De aankomst op de parkeerplaats bij de vuurtoren van Trevose Head is wat avontuurlijk met een weg die op veel punten nauwelijks breder is dan onze Matrix met veel heggen en muren erlangs. Maar het uitzicht over Constantine Bay naar Newquay aan de ene kant en de kustlijn naar Stepper Point maakt de rit meer dan waard. 

Dag 3 Op de derde dag rijden we naar het Zuiden van Cornwall, naar St. Michael’s Mount, een getijde eiland bij Marazion. We arriveren expres laat in de ochtend zodat we het eiland bij laagtij, lopend over de smalle verhoogde weg kunnen bereiken. De subtropische tuin op het eiland is zelfs nu in de lente prachtig, het uitzicht verbluffend en het klooster uit de 12e eeuw met de kapel uit de 15e eeuw indrukwekkend. Wat je niet mag missen in Cornwall: Cornish Pastry. Daar hoeven we bij het bestellen van de lunch niet lang over na te denken. 

Dag 4 Ons hoogtepunt van deze dag? Een bezoek aan Hawksfield Cornwall: direct gelegen langs de Atlantic Highway (A39) en een aanrader voor iedereen die enthousiast wordt van lekker eten, klassieke auto’s, lokale specialiteiten, goede wijn, surfuitrusting en veel meer. Het Strong Adolfos café is onze favoriete plek voor een heerlijk ontbijt. Daarna nemen we de tijd om te zien wat er nieuw is sinds ons laatste bezoek: zeldzame klassieke auto’s en motoren en tweedehands spullen bij Bespoke Traders; indrukwekkende kunst van John O’Carroll en andere kunstenaars in de Circle Contemporary Gallery; de nieuwste surfuitrusting in de Finisterre Outlet Shop; en tot slot ontmoeten we Lewis Cole van de Wild Bake. Wij vinden zijn pizzadeeg het lekkerst van allemaal!

Dag 5 Vandaag is het zover, regen! Maar Cornwall zonder regen – dan ontbreekt er eigenlijk iets. Het hoort er gewoon bij. We parkeren onze Matrix op een parkeerplaats bij Pentire. Deze kijkt uit over Crantoch Beach. We lunchen bij de Lewinnick Lodge, pakken een filmpje en bezoeken wat vrienden.

Dag 6 We rijden weer wat naar het zuiden met als eerste stop: het Mount Hawke skateboard park. Cornwall heeft meerdere van dit soort, super goede, parken. Een evolutie vanuit de surfcultuur. De meest bekende zijn Concrete Waves in Newquay en het nieuwe park in St. Ives. Mount Hawke is vooral een binnenpark en uniek vanwege de grootte. We zijn de hele middag zoet. Na een snel bereide en vroege avondmaaltijd rijden we naar onze volgende stop, geen sportieve activiteit maar een historische: Wheal Coates een voormalige tinmijn aan de kust tussen Porthtowan en St. Agnes.

Dag 7 Onze laatste dag in Cornwall! We geven onze Matrix een dag rust en blijven daar waar we het liefste zijn: in Watergate Bay. Met een herhaling van ons favoriete programma: hardlopen langs de kust in de ochtend, lunch in restaurant Living Space van het Watergate Bay Hotel en een lange wandeling in de middag met vrienden. Cornwall geeft ons ’s avonds een prachtig afscheid in de vorm van een ongelooflijk mooie zonsondergang. Mooier hadden we het niet kunnen bedenken.

Op de weg naar de veerboot overnachten we wederom in Stanford bij de Drum-Inn. De keuken is nog open dus we genieten nog van een traditionele Sunday Roast op onze laatste avond in Engeland. Op Paasmaandag vaart de boot vlot van Dover naar Calais en slechts 4,5 uur later zijn we thuis in het Rijnland. Cornwall, tot de volgende keer, in de zomer!

Suggesties en tips voor het reizen naar Cornwal De beste route om van Dover naar Cornwall te reizen is via de M20, M26, M25 (23), M4, M5 en A30. Andere routes zijn wellicht iets korter, maar vinden wij minder comfortabel. Wij geven de voorkeur aan de snelweg. Uiteindelijk is dat ook sneller.

In Engeland is de maximale snelheid voor vans, motorhomes gebaseerd op het leeg gewicht van het kampeermiddel. Minder dan 3.5t. betekent de maximale snelheid van auto’s, 30 mph (48 km/u) binnen de bebouwde kom, 50 mph (80 km/u) buiten de bebouwde kom, 60 mph (96 km/u) op wegen met gescheiden rijbanen en 70 mph (112 km/u) op snelwegen. 

Ligt het gewicht boven de 3.5t blijft de snelheid binnen de bebouwde kom en op snelwegen gelijk, maar buiten de bebouwde kom en op wegen met gescheiden rijbanen wordt deze gereduceerd tot respectievelijk 50 mph (80 km/u) en 60 mph (96 km/u).

Het laatste gedeelte op weg naar Cornwall, de A30, lijkt een snelweg, maar is het niet. Het is een weg met gescheiden rijbanen. Vrijwel iedere dag, zeker tijdens de vakantieperiode, wordt de weg op snelheid gecontroleerd. Houd u dus aan de juiste snelheid!

Een ander verschil tussen een weg met gescheiden rijbanen en een snelweg: tractoren en landbouwvoertuigen zijn toegestaan evenals fietsers. Daar bovenop kent de A30 meerdere zijwegen vanaf rechts en zelfs stoplichten die op rood gaan als de boer zijn kudde koeien van het ene veld naar het andere moet brengen.

In Cornwall Houdt u van het strand, controleer de getijde tijden van te voren. Het zandstrand ligt langs de gehele kust van Cornwall onder water tijdens hoogtij. Daar waar het strand tijdens laagtij nog toegankelijk is, is het vaak al voor hoogtij niet meer toegankelijk.

De wegen in de bebouwde kom zijn smal. Begrensd door heggen links en rechts, waar vaak ook nog stenen muren onder verscholen gaan. Gelukkig zijn er “havens” hier en daar om tegemoet komend verkeer te laten passeren. Het voordeel van rechts rijden met een “Europees” voertuig is dat je altijd kan zien hoeveel ruimte er is tussen het voertuig en de kant van de weg. Desalniettemin, rij voorzichtig in bewoonde gebieden, zeker in de bochten. Let ook op overhangende boomtakken die door de wind vaak naar beneden en opzij hangen. Met de auto geen probleem, uw motorhome of van is natuurlijk hoger. 

Tot slot, maak gebruik van weerapps. Regen en zon liggen vaak slechts op een paar kilometer afstand van elkaar. Bovendien kan het weer snel omslaan. Gebruik de App en volg de zon. Ontdek Cornwall en geniet!

Deel
Terug
Impressum Juridische noot Cookies Adria Garantie Sitemap
Copyright @ 2023 Adria Mobil d.o.o.