Logo

Vagabond life on four wheels: Tim Wilhelm on freedom, friendship and vanlife

Tim Wilhelm - zanger van Münchener Freiheit en componist, muzikaal performer en acteur, entertainer en tv-presentator ... en een zelfverklaarde vanlifer! Iedereen die het genoegen heeft gehad Tim persoonlijk te ontmoeten, wordt al snel geïnfecteerd door zijn levenslust en enthousiasme. Om al zijn afspraken te kunnen regelen, reisde Tim vorig jaar met een Astella caravan voor zijn muzikale engagement in het Festspielhaus in Füssen en met een Coral camper voor de talrijke concerten van Münchener Freiheit in heel Europa.

Beste Tim, stel jezelf en je trouwe viervoeter Seppi even voor ...

Wij zijn twee levenslustige reizigers en streven er onvermoeibaar naar om DROMEN TE LEVEN - onderweg te zijn voor VREDE, VRIJHEID, VRIENDSCHAP en voor de liefde voor ENTERTAINMENT, kortom: De reis is en blijft ons doel, daarom noem ik mezelf ook een zwerver met een hond (bijv. op Instagram onder @freiheitstim).

Vanlife is jouw levensstijl. Heb je er bewust voor gekozen of is het toevallig ontstaan?

Gods prachtige aarde verdient het natuurlijk om beschermd te worden, maar ook om ontdekt te worden - en vaak is het goede echt zo dichtbij, om de woorden van de dichter te gebruiken, hoewel het gevoel van afstand natuurlijk relatief is, zoals (bijna) alles in het leven - wij zijn ook met z'n tweeën in een busje naar bestemmingen op Ibiza en Mallorca gereisd en met de veerboot overgestoken. Voor ons vallen zulke afstanden nog steeds onder de parapluterm “lokale bestemming”, haha, wat zeker ook te maken heeft met het feit dat we altijd ons bed of de mobiele hondenkennel bij ons hebben.

Welke rol speelde de vrijheid om overal naartoe te kunnen reizen in je beslissing om in een camper te gaan wonen?

Omdat ik veel tijd doorbreng met reizen, beschouw ik het als een bijzonder voorrecht om van de reis mijn bestemming te kunnen maken. Je moet het natuurlijk wel willen... In mijn ogen is het zeker een geschenk om te kunnen werken in regio's waar anderen op vakantie gaan, maar ook om onderweg meer onbekende plekken te kunnen ontdekken. Ik moet toegeven dat je soms stressvolle periodes niet kunt vermijden - bijvoorbeeld toen ik 's avonds Count ZEPPELIN speelde in het Festspiele Theater in Füssen en de volgende dag optrad met MÜNCHENER FREIHEIT in de Kalkbergbühne in Bad Segeberg, was er geen kans om veel te slapen. Maar: Hé, aan de ene kant is een uurtje in een comfortabel camperbed een stuk relaxter dan een dutje ineengedoken op de achterbank of een treinbank, en aan de andere kant maken unieke ervaringen veel goed. En er is altijd tijd voor rust.

Hoe jongleer je met alle muzikale data en concerten?

Waar een wil is, is een weg - zoals het gezegde luidt.Zolang je de gave van gezondheid krijgt, een beetje nederig, dankbaar en van nature nieuwsgierig blijft, verdwijnen schijnbare barrières snel, dat is mijn ervaring en overtuiging.Natuurlijk helpt het ook als je een leuke metgezel hebt :-).

Vorig jaar had je een vast thuis met de Astella en een mobiel thuis met de Coral ....

Hoe heerlijk ik het zwerversleven “on the road” ook vind, het is fijn om af en toe te ervaren hoe het is om thuis te komen - als de ASTELLA me stralend verwelkomt en ik de volgende ochtend met een vers gezette koffie geniet van het indrukwekkende uitzicht op de koninklijke kastelen Hohenschwangau en Neuschwanstein - waartoe de fantastische panoramaramen van de ASTELLA natuurlijk uitnodigen. Een uniek geheel!

Heb je een speciale routine voor de muzikale optredens in de caravan?

... het “Gute-Laune-Geldermann-Schlückchen”, haha, in de eerste plaats voor mijn bloedsomloop natuurlijk - gewoon om gezondheidsredenen. Maar even serieus: Ik heb niet echt speciale uitvoeringsrituelen. Of hoort een wandeling met Mr Dog daar wel bij? Want dat doen we natuurlijk met z'n tweeën voor elk optreden en overal.

Kun je ons iets vertellen over speciale momenten op het veld aan het meer?

Dankzij de uitzonderlijk grote panoramische deuren van de ASTELLA voelde het alsof je midden in de natuur stond! Je kon de zonsopgang en zonsondergang vanuit je bed of vanaf de bank bekijken. Vanaf mijn echt exclusieve plek kon ik ook het water terug zien stromen in de Forggensee - en door de dakramen, die ook heel groot zijn, kon ik op een nacht de parelsnoer van de Starlink-satellieten bewonderen die op hun rug lagen. Dit zijn magische momenten die je in de meeste caravans en zeker in de meeste stadsappartementen maar zelden tegenkomt. Gelukkig dat je een ASTELLA-caravan bent.

Waren er bizarre ontmoetingen op de ASTELLA standplaats aan het meer?

Mijn onverwachte nachtelijke gasten waren bijvoorbeeld vossen - ze waren verlegen en schattig. Minder verlegen waren sommige groepen toeristen die waarschijnlijk dachten dat mijn “kamp” een soort “reality zoo” was... ;-) Maar omdat ik een liefhebber ben van mensen en vooral van dieren, kwam alles uiteindelijk goed.

Had de locatie Astella voordelen voor de teamcommunicatie?

Omdat ik maar een paar minuten lopen van het podium woonde, kon ik het team op een heel ontspannen manier uitnodigen. Terwijl andere teambuildingactiviteiten zorgvuldig moeten worden gepland en opgebouwd in vergaderingen, kwamen wij spontaan en vaak samen om de gebeurtenissen van de dag samen te analyseren in een campingsfeer!

Teambijeenkomst bij de ASTELLA caravan

Wat was het verschil tussen de caravan als “gezellige oase” aan het meer en het actieve toerleven in de camper?

De koffiekan en de Bialetti, de tandpasta, Carlos I en andere losse flesjes hoefden niet constant opgeborgen of vastgemaakt te worden, ik mocht wel wat rommeliger zijn, haha. Daarnaast was de hoeveelheid ruimte en het uitzicht door de panoramische ramen in de ASTELLA pure luxe, hoewel de CORAL bijvoorbeeld ook indrukwekkende dakramen heeft. Maar voor overwegend stationair gebruik heeft de ASTELLA natuurlijk zijn voordelen.

Hoe beïnvloedt het leven in een camper je creativiteit, vooral wat betreft het schrijven van songs?

Het lijkt vanzelfsprekend dat ervaringen worden geabsorbeerd en verwerkt. Maar rijden en reizen geeft me zeker veel ruimte en inspiratie voor creativiteit - enerzijds door de vele indrukwekkende ervaringen, maar ook door de rust en stilte die ik vaak voel als ik door het platteland rijd.

Van welke muziekgenres of artiesten heb je vooral genoten tijdens het reizen met de camper?

Het zit allemaal in de mix! Als ik 's nachts veel kilometers heb moeten maken, hebben hardrockgeluiden me geholpen, terwijl ik meestal geniet van de rustigere geluiden tijdens ontspannen ritten over landwegen - van Spaanse gitaarinstrumenten tot klassieke klanken en oude BENjAMiN Blümchen of soortgelijke radioprogramma's op nostalgische momenten... Er was dus een heel kleurrijk boeket bloemen aan boord.

Wat was de langste afstand die je met Coral hebt afgelegd?

De 1077 km van onze MÜNCHEN FREIHEIT show in Esbjerg (Denemarken) naar de “Ein bisschen Frieden - Summer of Love” show in Füssen was geen korte reis, haha, en waarschijnlijk de langste etappe, maar toch leuk in CORAL.

Is er iets dat je mist in je camper dat je thuis zou hebben, maar dat je niet in je camper hebt?

Niet echt - hoewel ik mijn vermoeide botten van tijd tot tijd graag in bad laat weken. Je zou kunnen zeggen dat ik gek ben, maar ik heb nu een mobiel bad gekocht. Gebruik ik het in de voortent of buiten? We zullen zien, haha!

Als de camper een soundtrack had, welke drie liedjes zou je dan kiezen om de sfeer te beschrijven?

Maar drie? Wil je dat ik dat doe, haha? Oké, ik zal het proberen... De “GUNNERS” mogen zeker niet ontbreken - maar welk nummer moet ik kiezen? ...ja, op “Patience”, hoewel ik liever naar hun up-tempo nummers luister tijdens het rijden, maar “Patience” past gewoon heerlijk in het vanlife-avondje. “Rückenwind” van THOMAS D. is ook een topnummer voor zwervers - en natuurlijk “Deutschland Autobahn” van Dave Dudley. De eerste toegift zou waarschijnlijk “Was ist Freiheit” van ons zijn, maar ik kan tot drie tellen, haha, ook al is wiskunde niet mijn sterkste punt.

Heb je ooit je eigen “Concert on Wheels” georganiseerd voor spontane luisteraars in een camper?

Eigenlijk heb ik ooit spontaan FaceTimend naar een persconferentie vanaf een parkeerplaats langs de snelweg, waar ik ook muziek draaide. Dat was leuk! En: privé-gitaaravonden horen bij het zwerversleven, nietwaar?

Waren er momenten waarop je vooral genoot van de vrijheid van de camper?

Ik kon de klassieke “prentenboek”-momenten van het camperreizen herbeleven - bijvoorbeeld overnachten aan zee en aan meren, de spreekwoordelijke camperkameraadschap en 's avonds rond het kampvuur momenten delen met mensen die je op de camping hebt ontmoet... Maar ook de vrijheid om niet per se 's ochtends na de optredens uit te checken uit de hotels en op de tourbus te springen, maar spontaan langer te kunnen blijven in de regio's waar je hebt gespeeld, als het tourschema het toelaat - deze situaties bestonden en ik waardeer ze enorm.

Avondsfeer op de camping

Welke onverwachte uitdagingen ben je tegengekomen toen je in een camper woonde waar je niet op voorbereid was?

Ook al ben ik blond, haha, in dit geval wist ik waar ik aan begon - en ik zou het zo weer doen. Ik ben blij dat ik kan bevestigen dat bergpassen in Zwitserland 'steil' kunnen zijn - de CORAL heeft alle uitdagingen overwonnen!

Welke vreemde dingen heb je meegenomen in de camper die je nooit had verwacht?

Een echte gebarbecuede varkenskop! Omdat ik dierentransporten zie op mijn reizen en veel nadenk over het lijden van de dieren, eet ik bijna geen vlees meer. Maar bovenal vind ik het belangrijk om niets dat geleefd heeft bij het vuilnis te gooien... Na een galavoorstelling merkte ik dat het varken aan het spit niet helemaal opgegeten was, dus ik vroeg of ik de restjes mocht hebben voor Mr Dog - en kreeg onder andere de complete kop, die vervolgens een tijdje met me meereisde...

Kun je ons iets vertellen over een speciaal concertmoment dat direct met de camper te maken heeft?

Oh, er waren een paar speciale momenten - de CORAL backstage werd vaak een ontmoetingsplaats voor iedereen die erbij betrokken was, bijv. bij festivaloptredens, dan kwamen andere bands op bezoek, de technische crew sowieso... Ik mocht de CORAL vaak vlak naast het podium parkeren, wat voor veel gespreksstof zorgde.

Tim Wilhelm en Roberto Blanco: Ontmoeting backstage - de CORAL-camper

Welke tips heb je voor mensen die een soortgelijke levensstijl in een camper willen uitproberen?

Ik zou aanraden om goed na te denken over wanneer (inclusief welke tijd van het jaar), waar, hoe en waarom je wilt reizen - is het om regelmatig nieuwe plaatsen te bezoeken? Of is het vooral om naar een vakantiebestemming te gaan en een zo luxueus mogelijke vakantie te hebben? Wil je veel bagage en uitrusting mee kunnen nemen? Kortom, wat zijn je belangrijkste eisen - flexibiliteit en wendbaarheid, comfort en ruimte? Ik kan met een gerust geweten zeggen dat de CORAL een zeer evenwichtige mix biedt. En dankzij zijn grote garage kun je hem zelfs voor transportdoeleinden gebruiken - noch het laadvermogen van een full-size motorfiets, noch dat van instrumenten was een probleem.

Heb je ooit geprobeerd een gastronomisch meergangenmenu tevoorschijn te toveren bij Astella of Coral, en zo ja, hoe ging dat?

Aangezien ik nooit iemand ben die zich probeert aan te kleden, zou het aanmatigend zijn om te zeggen dat ik het ooit zelf heb gedaan, haha. Maar het is wel gebeurd met gasten - ik heb een paar maanden vlak naast het Festspiele Theater Füssen gekampeerd, “mijn kamp” werd een soort “OpenPlace”, om onze lieve theaterdirecteur BENjAMiN Sahler te citeren, een ontmoetingsplaats voor de cast. En we waren erg blij met het heerlijke eten bij zowel ASTELLA als CORAL. Van vegetarische gyros en allerlei soorten eiergerechten tot gevulde paprika's en klassieke campingbarbecues, alles werd aangeboden.

Tot slot de vraag der vragen: camper vs caravan:

Waar gaf Seppi de voorkeur aan?

Mr Dog voelde zich in beide erg op zijn gemak, ook al is hij een voormalige straathond en dus een bastaardhond en geen poedel. Maar als hij moest kiezen, zou zijn favoriete plek absoluut de passagiersstoel van de CORAL zijn - met het raam een beetje open en de wind in zijn gezicht.

Jouw keuze?

Ik ben net als mijn viervoeter - het was erg leuk in beide voertuigen, ik ben ongelooflijk dankbaar dat we ze mochten gebruiken; als ik moest kiezen, zou de zwerver in mij de doorslag geven, dus de camper is mijn favoriet. Ik ben gewoon een eenvoudige cowboy van het platteland, haha, en ik reis graag spontaan, dus als ik twijfel, zit ik in “team camper”.

Tim, heel erg bedankt voor het interview en het spannende inkijkje in je zwerversleven! We wensen jou en Seppi nog veel mooie reizen, fantastische muzikale optredens en Munich Freiheit concerten!

Volg Tim & Seppi op Instagram (@freiheitstim) voor een kijkje in Tims zwerversleven, zijn huidige engagement in het Festspielhaus Füssen en updates over de tourdata van Münchener Freiheit!

Deel
Terug
Impressum Juridische noot Cookies Adria Garantie Sitemap
Copyright @ 2024 Adria Mobil d.o.o.