Logo

Van boot-life naar camping-life.

Na 22 jaar zeilen, hebben we twee jaar geleden besloten de boot te verkopen. We hebben in die tijd met ons gezin met drie kinderen de meeste binnenwateren van Nederland bevaren. En een aanzienlijk deel van de Noordzee en het Kanaal; naar België, Engeland, Frankrijk, het Duitse Wad en Denemarken. In de zomervakanties vaak op groot water en in de weekenden dicht bij huis op Braassemermeer of de Kagerplassen.

We deden dit de laatste 17 jaar met onze Bay of Plenty II, een Bavaria 37 van bijna 12 meter. Een zeewaardig zeiljacht met veel ruimte, een eigenaarshut in de punt en twee grote hutten aan de achterkant voor de kinderen. Daartussen een zee van ruimte met grote banken, een keuken en een navigatiehoek.

Na 10000 zeemijl (18500km) gingen onze kinderen, 23-19-17 jaar, niet meer zo vaak mee. Zo kwam het, toen we aan het einde van het seizoen 2021 samen achter op de boot zaten en nadachten over de toekomst, ons afvroegen waarin we het komende jaar in de boot zouden investeren. Nadat we in het begin van het eerste coronajaar flink hadden geïnvesteerd in nieuwe zeilen en het upgraden van de navigatieapparatuur zou nu het onderwaterschip aan de beurt zijn.

Al pratende werden we nieuwsgierig wat de boot eigenlijk waard zou zijn. Na contact met de dealer bleek, dat net als in de caravan- en motorhomemarkt er een gebrek was aan nieuwe en gebruikte boten. Mede door de, door corona ingegeven, wens van mensen om meer onafhankelijk en lokaal te recreëren. De waarde van de boot werd daardoor gunstig beïnvloed en verkopen werd ineens een optie. Denken over geen boot meer hebben, voelde als een soort rouw, watersport was onze way of life. We kozen we voor verkopen in plaats van investeren, een bootpauze dachten we toen.

We zeiden tegen elkaar; als je nou met z’n tweeën bent, dan heb je niet meer nodig!

Eerder dat jaar had ik met mijn collega bij de introductie ervan in een Adria Action Sport gestaan. Beide waren we verrast door de vorm, de ruimte, het licht en het design-interieur van de Action. Alle luxe is voorzien; uittreklades, een toiletruimte met douche met backlight, grote koelkast, makkelijk om te bouwen zithoek met banken waar je prima een tukkie op kan doen. En echt alle ramen kunnen open met horren en blinds. Daarnaast ziet de Sport er mega stoer uit door zijn zwarte glimmende offroad wielen en hoge chassis. We zeiden tegen elkaar; als je nou met z’n tweeën bent, dan heb je niet meer nodig!

Dat is blijven hangen. Na de verkoop van de boot bleek al snel dat we toch weer een eigen recreatiemiddel wilden. We gaan graag zo vaak mogelijk op pad en daarbij vinden we bewegingsvrijheid een must. Een weekendje of een paar weken. Samen of met vrienden; gaan en staan waar je wil met je eigen huisje, dat is wat we graag doen. Dus de link met de Action Sport was gauw gelegd.

De Action is klein en fijn, met zijn 4x2 meter opbouw een enorm stuk kleiner dan de boot. Maar ook een enorm stuk sneller gepoetst en ingepakt. Niet alles kan meer mee, dat hoeft niet als je met z’n tweeën bent. Alles wat we nodig hebben past erin, met ruimte over. Klaarmaken doen we nu voor de deur in plaats van in de haven. Het onderhoud en de kosten die daarbij horen, zijn niet te vergelijken. Alleen al het winter-klaarmaken van de boot kostte evenveel als de stalling van de caravan voor een heel jaar. Inclusief BOVAG beurt.

We hebben altijd wel gedacht aan een motorhome voor later, na het bootleven. Het aantal beschikbare vakantiedagen bepaalt met varen je actieradius, want je vaart met een snelheid van minder dan 10km per uur. Het weer en getijden spelen hierbij ook een belangrijke rol; als je drie weken vakantie hebt en lig je door slecht weer noodgedwongen een paar dagen stil, of het tij zit tegen, dan kan het zijn dat je dagen tekort komt om vanuit een haven in bijvoorbeeld Zuid-Engeland weer op tijd terug in Nederland te zijn. Met een motorhome heb je die beperkingen nauwelijks en daarbij komt dat je in dezelfde tijd een grotere actieradius hebt, dus een heel ander vakantiegebied. En je kan slecht weer ontwijken door eenvoudig te verkassen of je planning aan te passen.

Door mijn werk ben ik in de gelegenheid om zo nu en dan een motorhome te lenen en daarom hebben we nu gekozen voor een caravan. Zo hebben we beperkte kosten voor onderhoud en stalling en elk moment dat we willen een eigen recreatiemiddel tot onze beschikking. De keuze voor de Action Sport was snel gemaakt en past perfect in het plaatje. Boat-life heeft plaats gemaakt voor camping-life en dat bevalt ons goed. De caravan is snel neergezet en weer verplaatst en kamperen lijkt op die manier op de vrijheid die we met de boot hadden. We moesten wennen aan het rijden met een caravan in het verkeer. Bij een boot gooi je los en vanaf dat moment heb je een vakantiegevoel. Nu moet je je eerst een weg banen door meestal druk verkeer voordat je op je bestemming bent en kan genieten.

We hebben inmiddels op meerdere campings in Nederland gestaan. Van wellness-camping tot boerencamping en van Zeeland tot de Veluwe. En in het buitenland van het Lago Maggiore tot Port Grimaud, want het water blijft trekken natuurlijk. Ook de kinderen vinden deze nieuwe bestemmingen interessant en gaan weer mee of komen langs met de tent. Na twee vakanties in Zuid Europa, gaan we volgend jaar Scandinavië ontdekken. We zijn heel blij met onze keuze en hebben nog genoeg plannen voor de toekomst met de Bay of Plenty III, ons “land-yacht”.

Deel
Terug
Impressum Juridische noot Cookies Adria Garantie Sitemap
Copyright @ 2023 Adria Mobil d.o.o.