Logo

Voor het eerst samen kamperen

Sinds wij getrouwd zijn, hebben we, op een enkel weekend na, nooit gekampeerd. Vroeger met mijn ouders gingen we altijd kamperen, maar Robert heeft niet zulke goede ervaringen met kamperen. Het is niet overdreven om te zeggen dat zodra hij een camping opstapt alle regenwolken zich daarboven verzamelen. In dat ene weekend zijn we letterlijk van de camping afgespoeld en als we eens een dagje op een camping waren bij familie op bezoek, regende het standaard heel de dag. En met je wc-rol over de camping, is ook niet echt zijn ding.

De kinderen (Collin van 14 en Dyon van 12) houden wel van een avontuur en staan bij het horen van deze vraag nog net niet met hun tas ingepakt bij de voordeur. Nu alleen hun vader nog overhalen. Maar bij het zien van de caravan op internet, durft hij dit wel een weekje aan.

We komen tijdens het kamperen sowieso helemaal tot rust en het is heerlijk om heel de dag buiten te zijn.

Onze eerste kennismaking met de caravan

Vrijdag 28 april is het dan zover. De cavia’s zijn ondergebracht bij opa en oma, de auto zit volgepakt en de mountainbikes staan achterop. Op weg naar Ermelo. Het is dit voorjaar nog erg koud en het regent onderweg, maar de mensen van Adria zijn al op de camping en garanderen ons dat het daar droog is. Rond 12.00 uur arriveren we bij camping Kriemelberg Bushcamp. De Altea 552 PK die daar al voor ons is klaargezet, staat te blinken. Natuurlijk zijn de jongens zo nieuwsgierig dat de hele caravan aan een grondige inspectie wordt onderworpen. Dat blijkt de rest van de week reuze handig te zijn, als wij iets niet kunnen vinden of niet weten hoe het werkt; de kinderen weten raad!! 

Nadat nog het een en ander is uitgelegd als kampeerleken, kan ons caravanavontuur echt beginnen. Ondertussen is het helaas ook op de camping gaan regenen, maar we moeten toch nog even alles een plekje geven in de caravan. Omdat het nog koud is voor de tijd van het jaar, hebben we best veel kleding bij ons, want je moet toch een beetje op alles voorbereid zijn. Maar er zijn in deze caravan verbazingwekkend veel opbergmogelijkheden, dus alles heeft binnen korte tijd een plekje. 

Dan maar eens proberen koffie te zetten. Wij nemen altijd onze eigen percolator mee op vakantie, gewoon omdat we dat lekker knus vinden. Dus we moeten maar eens even gaan uitvinden hoe het gasstel werkt…. Dat blijkt easy! En al snel zitten we buiten, onder een hele mooie, grote luifel aan een lekker bakkie. De kids hebben ondertussen de Donald Duckies gevonden in hun eigen opbergkastje, dus iedereen is tevreden. 

Na een lekker bakkie, lopen we met z’n allen een rondje over de camping, die veel groter is dan wij in eerste instantie dachten. Kriemelberg Bushcamp is een leuke mix tussen veldjes met tenten, caravans en campers. Er zijn redelijk veel mensen met een seizoensplek. Er zijn veldjes met eigen sanitair en veldjes voor de echte natuurkampeerders, heel mooi in het bos gelegen. Daarnaast staan er allerlei stacaravans, van oud tot gloedjenieuw. Ook leuk zijn de grote glampingtenten, met eigen sanitair, die allemaal echt een mooie eigen plek hebben tussen de bomen.

Ondertussen is het tijd om te gaan eten. Er is een kleine snackbar op de camping en gaan lekker patatjes halen. We moeten er erg lang op wachten (drie kwartier), maar wat maakt het uit, we hebben vakantie. We proberen, als echte kampeerders, buiten te eten. Helaas is het harder gaan regenen en moeten we ons best doen om de patatjes droog op te eten. Een luifel is mooi, maar een voortent zou op dit moment toch wel uitkomst bieden. Maar gelukkig is dat ook een mogelijkheid bij deze caravan.

We gaan naar binnen en spelen na het eten nog lekker even een spelletje. Ook daar wordt het snel koud. We besluiten de kachel even aan te zetten. Hij is erg klein, maar binnen no time heeft hij de caravan heerlijk warm. We lezen nog een boek, de kids kijken op de tablet nog een filmpje en dan is het tijd voor een douche. Er is in deze caravan een kleine badkamer met toilet en douche, maar omdat we vlak bij het sanitair gebouw zitten, besluiten we daar naar toe te gaan. Het valt ons nu pas op hoe lekker warm het daar is. Alles is netjes en schoon. Er zijn familiedouchecabines en dat blijkt best handig. Alles werkt hier met een pasje en dan kun je dus met meerdere personen even lekker douchen. Zelfs Robert is erg te spreken over de warme douche met flinke straal. En nog veel belangrijker: er hangt gewoon toiletpapier, dus deze nachtmerrie blijft hem bespaart. Met alleen je toilettas onder de arm, valt het allemaal reuze mee! 

Tijd om naar bed te gaan. De jongens slapen in het stapelbed. Daar is meer dan genoeg ruimte voor lange puberbenen. Ook het tweepersoonsbed, aan de voorkant van de caravan is eigenlijk veel ruimer dan wij dachten en het ligt nog lekker ook.

Klaar voor een sportief dagje.

We hebben vanavond de beschikking over een vuurkorf. Binnen no time hebben Collin en Dyon hem aan en we genieten de hele avond van een lekker warm vuurtje en de tijd die we met elkaar hebben.

Voor het eerst wakker worden in de caravan

We worden gewekt door de vogeltjes (dat alleen al maakt kamperen geweldig) en het zonnetje doet ook zijn best. We hebben alle vier een beetje onwennig, maar heerlijk geslapen. We hebben broodjes besteld en de kinderen kleden zich snel aan om die te gaan halen. Wij dekken in de caravan de tafel en al snel zitten we aan een lekker ontbijtje. 

Na het ontbijt, wandelen we een flink stuk rond de camping. Het Speulderbos is prachtig en we genieten volop! Er is vlak bij de camping, een wildscherm en we besluiten daar naar toe te wandelen. Wild zien we helaas niet, maar sporen genoeg. Ook is goed te zien dat het afgelopen weken veel geregend heeft.

’s Middags besluiten we het dorpje Ermelo in te gaan. Dit is een dorpje met leuke winkeltjes (vooral veel leuke kledingwinkeltjes). Dat winkelen is helaas niet echt besteed aan de drie mannen, maar de belofte dat er een snoepwinkel aan het eind van de winkelstraat zit, geeft mij de gelegenheid om lekker even rond te neuzen. Ondertussen is de zon echt gaan schijnen en dan hoort er natuurlijk een ijsje gegeten te worden. We vinden een Italiaanse ijssalon en kiezen allemaal de lekkerste smaken uit en genieten op het terras van de zon en het ijsje.

Op de terugweg naar de camping nog even snel boodschappen doen. Op de camping aangekomen, duiken de jongens de voetbalkooi in en gaan wij alvast koken. Er staat kerriesoep op het menu. Koken op het driepits gasstel in deze caravan is echt geen probleem. Het werkblad is uiteraard een stuk kleiner dan thuis, maar in menig vakantiehuisje heb ik meer moeite gehad om iets fatsoenlijks op tafel te toveren.

Na het eten moet er natuurlijk afgewassen worden. Iets wat de pubergeneratie van nu, allang niet meer gewend is, want thuis doet de vaatwasser het werk. Na enig gemopper vooraf, zien ze er eigenlijk de lol wel van in. Na deze schuimparty gaan de jongens nog even voetballen en lezen wij lekker een boek en een tijdschrift voor de caravan. Inmiddels wordt het toch wel weer een beetje kil en verhuizen we naar binnen. Met twee personen kun je languit zitten in de zithoek. Met vier personen, is het te doen, maar toch wel wat krap. Maar dat hoort nu eenmaal bij kamperen. Ondertussen is het buiten donker en komen de voetballers naar de caravan en sturen we ze direct langs de douche. Als ze al het voetbalzweet er afgewassen hebben, doen we nog gezellig een spelletje en zit ook deze dag er al weer op.

We krijgen bezoek

Als je in Nederland op vakantie gaat, loop je het risico op vakantievisite. Opa en oma (zelf altijd met de tent of caravan op vakantie geweest), zijn erg nieuwsgierig naar de Adria en komen hem vandaag bewonderen. Als ware caravanverkopers laten de jongens de hele caravan zien. Opa en oma kijken hun ogen uit en zijn, net als wij, erg onder de indruk van de luxe die deze caravan uitstraalt. Vooral de verlichting is erg mooi en ook nog eens erg praktisch. Vooral de (lees)lampjes, die je alle kanten op kunt draaien, zijn erg fijn.

Na de koffie met meegebrachte appeltaart, gaan we een lekker stuk wandelen met z’n allen en lunchen we met elkaar in het zonnetje voor de caravan.

Vandaag gaan we er lekker op uit. We hebben de mountainbikes meegenomen en hebben hier een mooie route gevonden, die start aan de overkant van de weg. Omdat er maar drie fietsen op de drager passen, ga ik met het proviand achter de wielrenners aan en spreken we af bij Harderwijk. Daar is om een bedrijventerrein een testparcours aangelegd door Trek. De mountainbikeroute gaat daar langs en we vinden elkaar daar. We rijden afwisselend een aantal rondjes op dit parcours en vervolgen de normale route. Deze route gaat door het bos, maar ook over de Ermelosche Heide. (foto mountainbike2) Een heel mooi stukje natuur. Daar zijn ook Schapedrift, de schaapskooi van Ermelo en een bezoekerscentrum te vinden.

Je kunt hier normaal gesproken heerlijk plaatsnemen op een van de picknicktafels en iets te drinken en een stukje gebak bestellen. Ook zijn er het hele jaar allerlei leuke activiteiten te doen. Bij aankomst blijkt de schaapskooi echter gesloten (tja, het is maandag, dus dat hadden we kunnen weten). Dus helaas geen koffie of gebak. 

Flipper & friends

Dinsdagochtend gaan we al vroeg op pad. We gaan vandaag naar het Dolfinarium in Harderwijk. Er zijn in dit deel van Nederland veel leuke dierentuinen te vinden. Maar naar het Dolfinarium waren wij nog niet geweest. Het is lekker dichtbij, dus we zijn er al vroeg. Het is eigenlijk helemaal geen groot park qua omvang, maar door alle voedersessies en presentaties, zijn we er de hele dag zoet. Het leukst vinden wij het grote gebied waar de dolfijnen zwemmen. Je kunt de dieren hier goed zien en ze hebben gelukkig ook redelijk veel ruimte. Sommige dolfijnen lijken net zo nieuwsgierig naar ons als wij naar hen. 

De laatste vakantiedag breekt aan

Ook vandaag worden we gewekt door een hoop gekwetter. We zetten zelfs het dakluik open om er vanuit bed naar te luisteren. Als we allemaal echt wakker zijn, gaan we de bestelde broodjes ophalen en ontbijten. We worden steeds handiger en hebben ontdekt dat de keukenlade, waarin we de hagelslag, jam en dergelijke in bewaren, ook prima dienst kan doen als bijzetlade. Zo hebben we op tafel iets meer ruimte.

Het is nog steeds heerlijk weer en besluiten nog een mooie wandeling te maken. We willen allemaal nog op zoek naar de schapen op de heide, dus de route van vandaag leidt naar de schaapskooi. Onderweg komen we een mooi vennetje tegen en we vinden kikkerdril en duizenden dikkopjes. 

Ook de vlaamse gaai laat zich meerdere keren zien. De koekoek die hier rond deze tijd van het jaar ook te vinden is, horen we wel, maar zien we helaas niet. Wel een heleboel zwaluwen, graspiepers en veldleeuweriken. De schapen zien we in de verte op de heide en we lopen er via kronkelpaadjes naar toe. Er is een schaapshond in opleiding en we kijken een poosje toe, hoe de schaapsherder hem probeert bij te brengen hoe de kudde bij elkaar gehouden moet worden. De ervaren schaapshond, doet dit zonder moeite en het blijft leuk om naar te kijken. We lopen op ons gemak terug naar de schaapskooi en nemen nu wel een lekker stuk gebak.

We besluiten ’s avonds te barbecueën. Uieraard moeten er dan eerst even boodschappen gedaan worden. De jongens zijn ondertussen volwaardige koks, dus wij gaan zitten en laten ze lekker hun gang gaan. Het gekeutel rond zo’n barbecue is supergezellig. Thuis hebben we hier zelden tijd voor en we genieten allemaal met volle teugen. We komen tijdens het kamperen sowieso helemaal tot rust en het is heerlijk om heel de dag buiten te zijn.

Tijd om te gaan

En dan zit deze heerlijke week er al weer op. Rond tien uur wordt de caravan weer opgehaald en hebben wij de auto al ingepakt. We nemen afscheid van ons rijdende paleisje.

We hebben genoten van deze heerlijke week op de camping. Het weer heeft zich van haar beste kant laten zien. Soms was het nog wat frisjes, maar op onze aankomst dag na, is het de hele week droog geweest. Je gelooft nooit als we zeggen dat we zodra we Ermelo uitrijden, worden getrakteerd op een helse regenbui, compleet met onweer. Maar het maakt ons niets meer uit.

Onderweg naar huis bespreken we de vakantie. De jongens vonden het kamperen heerlijk en zouden zo wel vaker vakantie willen vieren. Het feit dat je direct buiten staat en snel met andere kinderen in contact komt, speelt daar zeker in mee. Het mountainbiken vonden zij het allerleukst. Op de vraag wat ze van de caravan vonden, antwoordden ze: mooi, lekker bed, maar niet zo veel ruimte bij het zitten aan tafel, maar wel heel veel ruimte om eigen spulletjes op te bergen.

Ook wij hebben het als heel positief ervaren. Op de een of andere manier kom je helemaal tot rust. We vonden de Adria Altea een hele mooie caravan. De afwerking en verlichting zijn heel erg mooi en luxe. Er is opvallend veel verlichting en die verlichting is ook nog eens aan te passen door de lampjes te draaien. Daardoor kun je overal prima een boek lezen. De keuken is net als de rest van de caravan heel praktisch. Er is ook hier flink wat opbergruimte. De koelkast en vriezer werken uitstekend. De rest van de caravan beschikt ook over erg veel opbergmogelijkheden.  Als het wat kouder weer is, of je ergens op vakantie gaat, waar de regenkans groot is, is een voortent wel een vereiste.

Robert, Martine, Collin en Dyon Wolters

Deel
Terug
Impressum Juridische noot Cookies Adria Garantie Sitemap
Copyright @ 2023 Adria Mobil d.o.o.