Logo

Winter kamperen – deel 2: essentiële aspecten

GAS, BANDEN EN VERLICHTING - ESSENTIËLE ASPECTEN VOOR KAMPEREN GEDURENDE HET HELE JAAR

Kamperen in de winter vraagt om zorgvuldig propaan-beheer en betrouwbare winterbanden. Automatische systemen zoals DuoControl en een crashsensor verhogen de veiligheid. Voor koude omstandigheden worden stalen gasflessen en winterbanden met studs gebruikt. Extra veiligheidsmaatregelen zoals sneeuwkettingen en een LED-lichtbalk verbeteren de tractie en zichtbaarheid en geven je een veilig gevoel op de weg.

GAS

We reizen het hele jaar door met onze camper en hebben dus veel geleerd over het belang van goed onderhouden gasapparatuur. Helaas loopt de gasfles soms 's nachts altijd leeg - het is niet anders.

In de winter, als het echt koud is, kunt u verwachten dat u veel gas verbruikt. Het omgaan met gas moet praktisch zijn. Bij koud weer wilt u de gasfles-wissel gemakkelijk maken. U kunt een DuoControl installeren die automatisch van gasfles wisselt; voor extra veiligheid kunt u het ook uitrusten met een regelverwarming, EisEx.

Goed gasbeheer

We hebben een Duo-Matic gassysteem met een crashsensor en automatische overschakeling tussen twee flessen. We zien wanneer de hoofdfles leeg is en het systeem schakelt over op de reservefles. Zo hoeven we niet midden in de nacht van gasfles te wisselen. Een crashsensor sluit de gastoevoer af bij een aanrijding of botsing en is uitgerust met EisEx om bevriezing van de regelaar in de winter te voorkomen.

We hebben ons gassysteem ook uitgerust met filters om de gasregelaar en kleppen te beschermen tegen het binnendringen van vuil en olie.

Veiligheid van gasslangen

Voor ieders veiligheid is het belangrijk om de toestand van de gasslangen in de gaten te houden om te controleren of ze niet gescheurd zijn of over de houdbaarheidsdatum heen zijn.

Stalen flessen in koude omstandigheden

In de zomer werken alle soorten flessen goed - composiet, aluminium en staal. In de winter gebruiken we alleen stalen flessen, die het beste zijn als het echt koud is. Er is warmte nodig om de vloeistof in de buis om te zetten in gas, en deze warmte wordt onttrokken aan de omgeving. Een aluminium fles geleidt "warmte" het beste. Lichtgewicht flessen (composiet) hebben geen geleidend vermogen. Het klinkt vreemd, maar een stalen of aluminium fles kan warmte onttrekken tot -35 tot -40 graden.

Bedieningspaneel voor gas

Alles kan worden geregeld via het bedieningspaneel voor Alde verwarming, of er kan een apart paneel voor worden geïnstalleerd.

BANDEN

Voor ons zijn winterbanden met studs een must tijdens onze reizen, omdat we liever op minder drukke wegen rijden en vertrouwen willen hebben in tractie en remvermogen. Temperaturen rond de -20 tot -25 graden zijn de afgelopen weken niet ongewoon geweest. In zulke omstandigheden is het cruciaal dat de rubbersamenstelling van de banden zijn grip behoudt en dat het profiel goed kan presteren in sneeuw en ijs.

Extra veiligheidsmaatregelen

We hebben altijd een doos grof gemalen grind bij ons, dat "bijt" beter dan fijn zand. En natuurlijk hebben we sneeuwkettingen, een schep en startkabels.

Met normaal groot licht

Met extra LED verlichting

VERLICHTING

Een goed verlichte weg voor de camper voelt ongetwijfeld veiliger tijdens de donkere reisperiodes. Dit is vooral belangrijk voor het vroegtijdig opmerken van zowel mensen als dieren of andere gevaren/obstakels op of naast de weg. Daarom hebben we onze camper uitgerust met een LED-lichtbalk om de veiligheid voor zowel onszelf als anderen op en naast de weg te vergroten.

Volgende post: Isolatiedekens en verwarmingsmatten

Het volgende bericht gaat over isolatiedekens voor de voorruit, achterdeuren, interieurmatten, verwarmingsmat en een paar andere dingen om het extra warm en gezellig te maken in de camper.

Lees hier deel 1: de voorbereiding

Deel
Terug
Impressum Juridische noot Cookies Adria Garantie Sitemap
Copyright @ 2023 Adria Mobil d.o.o.