Logo

Winter checklist

Het belangrijkste doel van het bezitten van een recreatievoertuig is om het hele jaar door avonturen te beleven. De winter kan een beetje een delicate periode zijn, maar als u enkele eenvoudige voorbereidende stappen neemt, kunt u uw caravan, motorhome of Van winterklaar maken en zorgeloos de wintervakantie doorbrengen.

Winter checklist | interieur

 1. Verwijder textiel, etenswaren en elektrische apparaten zoals koffiezetapparaten. Als bekleding en matrassen in het voertuig blijven: zet ze dan omhoog.

 2. Maak de binnenkant grondig schoon.

 3. Laat alle kasten, deuren en laden open. Laat bij de koelkast de deur en de klep van het vriesvak op een kier staan.

 4. Tap watersystemen af en reinig vers- en vuilwatertanks grondig, steriliseer, spoel opnieuw en maak volledig leeg.

 5. Tap het warmwatersysteem af.

 6. Controleer het antivriesmiddel in het koelwater en het ruitensproeiersysteem en vul bij indien nodig. Zet de ruitenwisser omhoog.

 7. Laad de start- en voedingsaccu volledig op. Als er een stroomvoorziening is, selecteer dan druppelladen. Verwijder anders de accu's volledig en bewaar ze in een vorstvrije ruimte of koppel de accu's los. Laad in beide gevallen de accu van tijd tot tijd op en controleer in het geval van zuuraccu's het zuurniveau.

 8. Schakel de gastoevoer uit, koppel de gascilinders los van het systeem en breng beschermkappen aan. Laat restgas uit het systeem ontsnappen. Bewaar rubberen slangen en regelaars op een vorstvrije plaats.

 9. Sluit ramen, deuren en buitenopeningen zorgvuldig af of dek ze af om te voorkomen dat er dieren binnenkomen. Het beste is om regelmatig goed te ventileren.

Winter checklist | exterieur

 1. Grondig reinigen, wassen, poetsen en in de was zetten. Verwijder bladeren en vuil van de onderkant, wielkasten, frames en afvoeren van deuren en dorpels.

 2. Repareer of vervang indien nodig de bescherming van de onderkant.

 3. Repareer indien nodig lakschade of andere beschadigingen.

 4. Ruiten en dakluiken reinigen met speciale acrylglasreiniger.

 5. Controleer de afdichtingen van ramen en deuren, reinig ze en behandel ze met een onderhoudsproduct. Vergeet de dakluiken niet! Vervang beschadigde rubberen afdichtingen. Vet andere rubberen elementen en scharnieren in, zoals die op de kruksteunen of, indien nodig, op het steunwiel.

 6. Reinig en droog de luifel, indien aanwezig.

 7. Verhoog de luchtdruk in de banden met ongeveer een halve bar om lage luchtdruk in de banden door drukverlies te voorkomen. Krik het kampeermiddel op of laat de steunen zakken om schade aan de banden door drukverlies te voorkomen. U kunt ook bandenbeschermers gebruiken.

 8. Beveilig het voertuig tegen wegrollen met wielkeggen en trek de handrem los.

 9. Bij voertuigen met een plastic tank moet de brandstoftank zo leeg mogelijk zijn; bij voertuigen met een stalen tank moet de brandstoftank vol zijn om corrosie te voorkomen.

 10. Breng zo nodig antidiefstalvoorzieningen aan.

Deel
Terug
Impressum Juridische noot Cookies Adria Garantie Sitemap
Copyright @ 2023 Adria Mobil d.o.o.