De natuur is altijd al een inspiratiebron geweest voor de producten van Adria. De thuisbasis van Adria, Slovenië, is een groen land wiens inwoners grote waarde hechten aan contact met de natuur. Het is een van de Europese landen met het hoogste niveau van biodiversiteit en de schoonste omgevingen. Net zoals dat een uitzicht vanaf de bergtoppen of de kleuren van een bos zorgen voor een gevoel van rust, zorgen het licht en de schilderachtige uitzichten ervoor dat een verblijf in een van de voertuigen van Adria de moeite waard is. Het ontwikkelingsteam van Adria heeft het esthetische ontwerp op een natuurlijke manier gecombineerd met de principes van de wind.
Adria en haar ontwerppartner, Sito (voorheen de Gigodesign-studio), hebben gedurfde ideeën en een innovatieve denkwijze omarmd om op die manier de beste oplossingen van experts in de wetenschap van de wind te combineren: De Sloveense vliegtuigfabrikant Pipistrel, het eerste bedrijf ter wereld dat een elektrisch vliegtuig heeft gecertificeerd, is een marktleider in de luchtvaartindustrie als het gaat om de ontwikkeling van alternatieve aandrijvingen. De Astella vertegenwoordigt een technologische doorbraak, een poel van gecombineerde kennis en ideeën en de samenwerking tussen zeer verschillende, ogenschijnlijk incompatibele vakgebieden en beroepen. Adria heeft, geïnspireerd door de natuur, de beste en meest geavanceerde wetenschapsoplossingen gecombineerd om moderne caravans te creëren die volgens de principes van de luchtvaartwetten door de lucht klieven.
Ontwerper Matic Vihtelič legt uit dat de relatie tussen woonefficiëntie en mobiliteit daarom erg belangrijk is voor de caravan:
"Caravans worden vaker gebruikt als accommodatie dan als een object dat vervoerd wordt. Met dit gegeven in ons achterhoofd bestond ons basisconcept uit het verhogen van het interne volume, dus wilden we af van de wigachtige vorm van de wand aan de voorkant en een caravan maken met een vlakke voorwand. Wat we wilden realiseren was ruimtelijkheid van het interieur en de plaatsing van panoramavensters aan zowel de voor- als de achterkant waardoor de ruimte visueel meer open zou zijn."
De vereisten van veilig trekken en laag brandstofverbruik moesten echter wel worden meegewogen in het ontwerp. "Met het voorstel van een vlakke wand hebben we doorgeborduurd op het feit dat caravans van deze grootte ook door redelijk grote auto's worden gesleept, vaak SUV's, die enorme hoeveelheden lucht verplaatsen en we zijn er dus van uitgegaan dat de hoek van de voorwand niet relevant was. In plaats van alleen maar rekening te hoeven houden met de aerodynamica van de caravan zelf, was het ook noodzakelijk om het volledige samenstel te analyseren, dus zowel de auto als de trailer", legt ontwerper Matic Vihtelič uit.
"Het belangrijkste doel was allereerst het verbeteren van de aerodynamische luchtweerstand van de Astella. Met behoud van stabiliteit en balans aan de voor- en achterkant van de caravan."
Pipistrel was enthousiast over de samenwerking voor dit ambitieuze Adria-project, waarmee uitstekende aerodynamica werd aangepast aan veilig en energie-efficiënt rijden zonder in te boeten aan leefcomfort. Aerodynamica-expert Matej Andrejašič van Pipistrel zegt het volgende:
"Het is waar dat zowel de lift als de weerstand in een vliegtuig belangrijk zijn. Maar wanneer het over caravans gaat, moeten zowel de lift als de laterale krachten worden vermeden. De luchtstroom moet op een zodanige manier worden gestuurd dat deze primair van invloed is op dat onderdeel van de kracht dat actief is in de rijrichting, oftewel de weerstand. De lift zou de veiligheid van het voertuig drastisch kunnen beïnvloeden doordat de grip van de banden hiermee wordt gereduceerd."
Nadat de aeronautische experts hun metingen hadden gebruikt om de exacte positie en het oppervlak van de luchtstroom-corrigerende elementen te bepalen, moesten de ontwerpers de esthetica nog toevoegen.
Er was een nieuwe en erg belangrijke uitdaging ontstaan, namelijk hoe het typerende Adria-ontwerp met roosters gerealiseerd kon worden. Ontwerper Matic Vihtelič legt uit hoe zij hebben geprobeerd om elementen te vinden die voldoende geïntegreerd zouden zijn en tegelijkertijd onderdeel konden worden van het nieuwe ontwerp met andere Adria-producten:
"Samen met Adria-engineer, Uroš Dvornik, zijn we erin geslaagd de roosters te integreren in het multifunctionele element van de velg van de caravan, waardoor ook nog eens een uniek silhouet werd gecreëerd en de kwaliteit van leven in de Astella werd verbeterd.
We wilden met het ontwerp meer de nadruk leggen op de zijwand in plaats van op de voorwand. De concurrentie levert uitgebreide inspanningen om de vorm van de voor- en achterwanden zoveel mogelijk te laten lijken op die van een auto. We wilden die benadering juist loslaten en de wanden discreter maken."
De Astella was een baanbrekende en bekroonde caravan en staat nog steeds bekend als de ultieme luxecaravan op de markt. De lessen die Adria uit het project heeft geleerd, inclusief de aerodynamische kennis, zijn toegepast op de best verkopende caravans - Alpina, Adora, Altea.