Logo

Elektrisch kamperen!

Elektrische auto's hebben de toekomst - en zodra de Tesla geruisloos start bij Chris Gati en zijn gezin, hangt de Adria Adora 613 PK erachter. Elektrische kamperen .. het kan nu al.

Onze twee dochters (3 en 5 jaar oud) zitten zenuwachtig in hun autozitjes. De laatste twee dagen zijn ze druk geweest met speelgoed in pakken. Mijn vrouw en ik hebben onze Adria caravan volgepakt. De koffie zit in de reisbekers, de elektrische auto is volledig geladen - we zijn klaar om op vakantie te gaan.

Deze vakantie zijn we 23 dagen onderweg. Met uitsluitend een reservering voor de laatste week. Het eerste idee was de route langs de westkust van Noorwegen te volgen naar Fredrikstad. Na het lezen van de weersverwachting besloten we direct naar Fredrikstad te rijden. Een rit van 630 km.

We startten onze reis in de late middag. Na een paar uur vielen de kinderen achterin in slaap. 4 laadstops en 10 uur later arriveerden we op onze bestemming, Larkollen Camping. Deze camping beschikt over 2 EV laadplekken dus onze auto was de volgende dag weer klaar om te rijden. Larkollen kent een mooie locatie bij het water in Oslofjorden. Onze tijd daar brachten we door met de kinderen, keken we naar kitesurfers die de golven trotseerden en genoten we van de ontspannen dagen.

“Uit ervaring weten we dan we met een volle accu ongeveer 230 tot 250 km kunnen rijden (auto met caravan). We houden ook rekening met de weersomstandigheden en de wind. Als je bekend bent met elektrische auto's, weet je dat de laadsnelheid is verminderd en de capaciteit van de accu juist is vergroot. Laden van 80 naar 100% kan in sommige gevallen dezelfde tijd vragen als laden van 5 tot 80%!"

Onze volgende staplek was op de Aktivitetsbyen Camping in Fredrikstad, op slechts 4 uur rijden. Hier ben ik opgegroeid dus ik geniet er altijd van hier weer te zijn. 

Fredrikstad kent een oud stadsdeel maar ook een zeer fraaie promenade in het stadscentrum met restaurants en café langs de rivier, genoeg winkelmogelijkheden en, net erbuiten, de mooie Hvaler eilanden.

Samen met mijn schoonfamilie bezochten we een mooie camping in Aremark waar we een plek aan het water kregen en we samen van de zonsondergang genoten. Dit is de enige plek waar het lastig was de auto te laden. Het lokale oplaadstation was buiten werking en de camping stond opladen via hun elektranet niet toe. Uiteindelijk reed ik een uur naar Zweden om te laden (en iets te kopen voor mijn vrouw - win-win situatie).

Wij waren er enkele maanden geleden. Tegenwoordig is er een Supercharger geopend in Sarpsborg. Dit had een perfecte stop voor ons geweest aangezien deze ligt bij het Inspiria Science Center voor kinderen. Hierbij wil ik ook vermelden dat alle Tesla Superchargers nu toegankelijk zijn voor alle elektrische auto's! Zoals wij het ervaren beschikt Tesla over het grootste en meest betrouwbare netwerk van laadstations.

This is 3 months ago, and already today a new Supercharger in Sarpsborg has opened. This would have been a perfect charging stop, as it’s located at the Inspiria Science Centre for kids. It’s also worth noting that many of the Tesla Supechargers have now been opened to all EV’s! In our experience Tesla has by far the most extensive and network and most reliable chargers. 

De laatste week van de vakantie was voor zowel ons ouders als de kinderen een topweek. Al enige maanden voor de vakantie hadden we een mooie plek gereserveerd op de Daftø camping.  Een grote camping met meer dan 800 plaatsen voor caravans en campers. Al op de eerste dag maakten de kinderen kennis met de Daftø piraten en verkenden ze de speeltuin. Er zijn er maar liefst 5, daarnaast 2 standen, een enorm zwembad en het Daftøland themapark! Genoeg te doen voor de hele familie.

De tweede dag was "zwembad-dag" voor ons. De meisjes waren zo enthousiast dat het lastig was ze rustig te houden tijdens het ontbijt. Eenmaal aangekomen bij het zwembad zagen we dat het eigenlijk 2 aparte zwembaden zijn, op 2 niveaus, met een ondiep gedeelte voor kleine kinderen. Zoals alles in Daftø, heeft ook het zwembad een piraten-thema, compleet met piratenschip met waterkanonnen.

Veel Noren winkelen graag in Zweden omdat de prijzen daar lager zijn. Daftø ligt dichtbij zo'n "shopping walhalla" - Strømstad. Ik moest de auto opladen en mijn vrouw was blij toen we beseften dat er net een nieuw Tesla laadstation was geïnstalleerd op de parkeerplaats van winkelcentrum. 

Na een geweldige week in Zweden, liep onze vakantie op z'n eind. We pakten alles in en reden terug naar Ålesund.  Tijdens de rit waren we het er allemaal over eens dat we best nog een paar weken onderweg hadden willen zijn.

Hoe is het om een caravan te trekken met een elektrische auto?

Drie jaar geleden kochten we onze eerste caravan; de Tesla Model X was de enige elektrische auto die aan onze voorwaarden voldeed. Mijn vrouw is duurzaamheidsmanager voor een Noors bedrijf. Een nieuwe auto kopen op fossiele brandstof was voor ons geen optie. Tegenwoordig is er meer keuze. Ook wanneer u een zwaardere caravan zoals de Adora 613 PK bezit. Stelt u eens voor wat er in de komende drie jaar allemaal weer meer mogelijk is. Nu al zien we elektrische auto's met een stekker aansluiting zodat u de caravan van stroom kan voorzien zonder dat u een vast stroompunt nodig hebt!

Toen we de allereerste keer met caravan en elektrische auto op vakantie gingen, moesten we meer organiseren en plannen dan nu. Nu zijn snel-laadstations en Superchargers praktisch overal aanwezig. Omdat we een Tesla rijden, hebben we de voorkeur voor Tesla Superchargers. Maar mocht een van de kinderen naar het toilet moeten onderweg, dan laden we gewoon bij het station ter plaatse.

Een ruime kampeerplek voor onze Adria en Tesla

Om lang laden te voorkomen, laden wij op tot 80-85% en rijden dan weer door. Dit duurt iets meer dan een half uur. Net genoeg tijd om de benen te strekken, een plaspauze in te lassen en misschien een ijsje te eten. Met een kleine veiligheidsmarge plannen we onze volgende laad-stop dan na 175-200 km.

Iedere keer dat ik met mijn Model X en Adria caravan op een camping aankom, krijg ik vragen van nieuwsgierige kampeerders die willen weten hoe het is om een caravan te trekken met een elektrische auto. Ze vragen zich af hoe vaak ik moet laden, hoe de auto rijdt met een dergelijk zwaar gewicht erachter en hoe ik denk dat dit verder ontwikkelt in de toekomst.

Het antwoord hierop is dat dit de toekomst is!

Los van afstand; elektrische auto's zijn perfect om een caravan mee te trekken! Ze zijn zwaar en hebben veelal een lange wielbasis. Het zwaartepunt is laag, dankzij de grote accupacks onder vloer. En kracht! Ze beschikken over zoveel trekkracht dat u de caravan bergopwaarts niet eens voelt. Ook niet bij het inhalen. Ik voel nauwelijks dat we een 2000 kg Adora 613 PK mee hebben.

Ik kijk in de spiegels om mij daaraan te herinneren. Voor nu is het bereik de grootste uitdaging. Met de caravan erachter kunnen we nog maar de helft rijden op een volle accu. Breedte, snelheid en aerodynamica zijn de belangrijkste factoren die het energieverbruik verhogen. Gewicht, lengte en aantal assen spelen ook een rol, maar verbleken bij de aerodynamica.

Over onze combinatie:

Wij hebben een  2019 Tesla Model X Long Range. Deze heeft een bruto accu capacteit van ongeveer 100kWh, mag 2250kg trekken, en een normaal bereik van zo'n 515km. 

Onze caravan is een een 2019 Adria Adora 613 PK. Af fabriek heeft deze een leeg gewicht van ongeveer 1450 kg. Voorzien van accu, mover en al onze kampeerspullen weegt de caravan 2000 kg. De breedte is 2,50 m. en de lengte inclusief dissel 8,20 m.

Deel
Terug
Impressum Juridische noot Cookies Adria Garantie Sitemap
Copyright @ 2023 Adria Mobil d.o.o.