Logo

Motorhome modellen en klassen

De gedachte is er: een eigen motorhome of van, dat zou geweldig zijn! De eerste stap naar uw eigen vakantiehuis op wielen, het ervaren van vanlife, u thuis voelen op de weg, genieten van flexibiliteit en vrijheid tijdens de vakantie. Nu komen de vragen: welke typen motorhomes zijn er en hoe vind ik er een die bij mij en mijn vakantieplannen past? Hieronder geven we een duidelijke uitleg over de verschillende mogelijkheden bij Adria. Zo wordt het kiezen van uw ideale motorhome of van een stuk eenvoudiger.

De Van

De Van, ook wel camperbus, buscamper, of kampeerbus genoemd. Één ding hebben deze namen gemeen: ze refereren allemaal aan een omgebouwde bestelbus. De buitenkant, carrosserie, van het basisvoertuig blijft vrijwel intact. De binnenkant is omgebouwd om in te kamperen.

De Van heeft als beslissend voordeel: de kleinere afmetingen van hoogte, breedte en lengte ten opzichte van zogenoemde opbouwcampers als een integraal, half-integraal en alkoof model. Dat maakt 'm uitermate geschikt om er veel langere en kortere tripjes mee te maken. Rijden met de Van voelt als rijden met een iets grotere personenauto. En in dit geval kunt u er dan ook in blijven slapen.

Semi-integrale motorhomes

Semi-integraal of halfintegraal. De betekenis is hetzelfde. 

In dit type motorhome wordt de bestuurderscabine van het basisvoertuig gecombineerd met de opbouw van de motorhome fabrikant. De bestuurderscabine van het voertuig blijft intact en integreert uiteindelijk met het woongedeelte van de motorhome dankzij de draaibare cabinestoelen (afhankelijk van de indeling). Iedere motorhome fabrikant produceert de motorhome opbouw zelf. Bij Adria hebben we hiervoor de zogeheten Comprex constructie ontwikkeld. Hierin combineren we de torsiekracht van hout met de duurzaamheid van polyurethaan en de waterafstotende eigenschappen van polyester voor een robuuste en betrouwbare opbouw.

Semi-integrale motorhomes zijn groter en bieden daardoor meer ruimte en comfort dan Vans. De slaapkamer bevindt zich achterin. In het midden een vaste douche/toiletruimte al dan niet apart en de keuken. Achter de bestuurderscabine is de zitgroep geplaatst welke vaak nog veranderd kan worden in een of twee extra slaapplaatsen. Afhankelijk van het aanbod bevindt zich nog een hefbed boven de zitgroep tegen het plafond. Hierdoor zijn semi-integraal motorhomes geschikt voor 2 tot 5 personen om in te slapen. Let wel op het aantal goedgekeurde stoelen. Het aantal zitplaatsen met gordels is niet altijd hetzelfde aan het aantal slaapplaatsen.

De meeste semi-integrale motorhomes met een hoog geplaatst bed achterin beschikken over een garage waar fietsen en andere campinguitrusting in kan worden meegenomen. Let bij de belading hiervan wel op het maximaal aantal toegestane kilo's.

Naast de "gewone halfintegraal" modellen bestaat er ook een categorie "compactere modellen". Deze zijn breder dan een Van en smaller dan de gewone halfintegraal. 

Alkoof motorhomes

Iedereen kent deze motorhomes. "Die met die grote bult boven de cabine". Iconisch van vorm. In deze alkoof schuilt een bed, vaak geschikt voor twee personen. De meeste alkoof indelingen bieden dan ook 5, 6 of maar liefst 7 slaapplaatsen. Dit maakt deze indeling uitermate geschikt als familie- of gezinsmotorhome.

Historisch gezien refereert het woord "alkoof" aan een beduitsparing of een smalle zijkamer waar geslapen kon worden. Vaak zonder raam en zeer klein. De naam en functie van de alkoof is hetzelfde in een motorhome, maar ramen, ventilatie en een bedlengte van 2 m. zijn standaard in Adria alkoof motorhomes.

De opbouw is vergelijkbaar met die van de semi-integraal motorhomes: ook hier blijft de bestuurderscabine van het basisvoertuig intact en wordt de motorhome opbouw eraan gebouwd. Ook hier kunnen, afhankelijk van de indeling, de cabinestoelen gedraaid worden en op die manier geïntegreerd worden met het leefgedeelte. Daar waar boven de cabine van de halfintegraal een opbouwkap wordt gemonteerd, krijgt deze motorhome een alkoof boven de cabine. 

Vanwege de buitenafmetingen is het even wennen om te rijden met een alkoof motorhome. Vooral omdat deze motorhome hoger is. Daardoor manoevreert hij anders en is het belangrijk op te letten bij bruggen, tunnels en lage viaducten. Eenmaal gewend, is het volop genieten van deze ruime en comfortabele motorhome.

Integraal motorhomes

Bij integraal motorhomes levert de fabrikant van het basisvoertuig een chassis met cabineplatform, dashboard, bediening en inhoud motorhuis, de kap/cabine die het geheel bedekt wordt niet geleverd. Deze wordt ontworpen en geproduceerd door de motorhomebouwer zelf.

Het voordeel is onmiskenbaar: de bestuurderscabine integreert vloeiend met het woongedeelte, het wordt echt één ruimte waardoor u een gevoel van ruimte en vrijheid ervaart. En dat zelfs op een kortere lengte. Van de buitenkant ziet een integraal motorhome er aantrekkelijker uit. Het is een compleet geheel dat volledig ontworpen is door de motorhomefabrikant.

Deze klasse motorhome wordt ook weleens de "koningsklasse" genoemd omdat buiten- en binnenkant zijn voorzien van materialen van de hoogste kwaliteit. Bovendien bestaat er een ruime keuze aan opties. Comfort heeft de hoogste prioriteit en kijkend naar opslagruimte, dan biedt de integraal motorhome meer dan de halfintegraal of alkoof motorhome.

Afhankelijk van de fabrikant zijn de meeste integraal motorhomes voorzien van een hefbed voorin zodat u makkelijk met vier personen kunt slapen. 

En nu is het aan u: van welk type motorhome wordt u enthousiast? Welke variant past het best bij uw reis- en vakantieplannen? Neem een kijkje op onze website, bekijk onze video's en virtuele tours en lees de technische gegevens op uw gemak door. Onze geselecteerde dealers helpen u graag verder in het maken van de keuze voor uw droomcamper.

Wilt u meer weten over de Adria lifestyle? Lees dan ons gratis Inspirations Magazine.

Deel
Terug
Impressum Juridische noot Cookies Adria Garantie Sitemap
Copyright @ 2023 Adria Mobil d.o.o.