Logo

Van, motorhome en caravan optimaal voorbereiden op de winterstalling

De meeste kampeerders hebben hun caravan of kampeerauto tijdens de herfstvakantie gebruikt voor nog een laatste vakantie dit jaar. Nu is het tijd om de binnen- en buitenkant te verzorgen zodat de start van het volgende kampeerseizoen soepel en vlot kan verlopen.

Het leegmaken van de caravan, motorhome of van

Het is altijd een goed idee om het kampeermiddel helemaal leeg te maken.  Gestoffeerde delen als matrassen, kussens, tapijten, gordijnen of handdoeken en spullen als boeken, tijdschriften en toiletpapier kunnen vocht aantrekken waardoor schimmel ontstaat. Tevens kunnen ze gebruikt worden door ongenode gasten die er hun "winterverblijf" van willen maken. Berg deze zaken dus in huis op. Niet in het kampeermiddel. Blijven de zitkussens en matrassen wel achter, zet ze dan rechtop en open lades en kasten. Laat de verduistering omhoog.

Haal ook alle etenswaren uit kasten en de koelkast. Blikjes, potten, pakken, ruim alles op. Het kan immers bevriezen en barsten. Elektrische apparaten zoals de televisie en het koffie-apparaat zijn ook beter af thuis, dan in de caravan of camper.

Het schoonmaken van het interieur

Als alle kasten en opbergruimtes lees zijn, kan de grote schoonmaak beginnen. Zet de koelkast uit, ontdooi de vriezer en maak ze vervolgens schoon. Reinig de spoelbak en het gasstel. Maak alle lades, kasten en planken schoon met een vochtige doek en laat goed drogen. Zet alle deuren en lades, ook van de koelkast en de vriezer, open.

Maak de ramen aan de binnenkant schoon met een zachte spons en warm water. Droog na met een microvezel doek als het acryl ramen betreft. Gebruik uitsluitend reinigingsmiddel geschikt voor acryl. Controleer de afdichtingen van de ramen en behandel ze met een onderhoudsmiddel. Vergeet daarbij het dakluik niet.

Dan zijn de douche- en toiletruimte aan de beurt. Gebruik een speciale toiletreiniger voor het cassettetoilet, spoel goed door en laat het drogen. Laat de deksels en afdekking open in de winter zodat het goed kan ventileren. Dan krijgen vieze geurtjes geen kans en kunnen de afdichtingen niet uitdrogen. Daartoe moeten deze laatsten ook behandeld worden met een geschikt onderhoudsmiddel.

Het winterklaar maken van het watersysteem

Het water systeem dient volledig leeg te worden gemaakt. Daarna moet het hele systeem, inclusief vers en vuil watertank, schoongemaakt worden met een daartoe geschikt reinigingsmiddel. Spoel goed na! Vergeet de boiler niet en indien voorzien, zet de vorstpreventie klep open. Leg de doucheslang in de douchebak om deze volledig leeg te laten lopen.

Voordat de tanks geleegd kunnen worden moet een vacüum gecreëerd worden door de waterpomp uit te schakelen, de kranen open te zetten en dan de tanks open te maken. Een andere truc is een opgeblazen balloon over de waterkraan te plaatsen zodat het laatste beetje water door de ontsnappende lucht wordt "weggeblazen". Zet de watertanks open als ook de kranen open in de middelste positie, zodat verse lucht door het systeem kan stromen wanneer dit niet gebruikt wordt.

Gasflessen en gassysteem

De gasflessen mogen niet bewaard worden in de caravan, camper of buscamper. Dit kan zelfs een voorwaarde zijn in het stallingscontract. Draai de gastoevoer dicht en laat het overgebleven gas uit de leidingen ontsnappen. Sluit de gaskleppen en ontkoppel de gasflessen van het systeem, neem ze uit het voertuig en sluit af met de rode beschermkap. Sla ze vervolgens op een koele goed geventileerde plek op. De gasregulator en rubberen slang overwinteren ook graag op een vorstvrije plek.

De accu

Op voorwaarde dat de buscamper, caravan of camper al in de stalling staat, is het volgende op de lijst: de accu of accu's. De makkelijkste manier om iedere accu (inclusief die van de caravan mover) goed door de winter te laten komen, is om deze regelmatig te laden. Het is helemaal ideaal als er een stroomverbinding beschikbaar is waardoor er altijd stroom toevoer is.

Het alternatief: ontkoppel de accu's. Laad ze eerst nog een keer minimaal 24 uur op zodat ze echt vol zijn. Ontkoppel vervolgens alle verbruikers van de accu door middel van de hoofdschakelaar indien aanwezig en/of ontkoppel de kabel van de negatieve pool. 

Als de accu zich op een makkelijk toegankelijke plek bevindt, kan deze ook uit het voertuig gehaald worden om op te slaan op een droge vorstvrije plek. Nadat de kabel uit de negatieve pool gehaald is, haal de kabel ook uit de positieve pool en haal de accu uit de houder. Verbind de accu thuis met een druppellader zodat deze niet volledig leegloopt.

Maak de buitenkant goed schoon.

Maak de ramen schoon met een zachte doek.

De buitenkant schoonmaken

Om je kampeermiddel voor te bereiden op de winter is het cruciaal de buitenkant ook goed schoon te maken. Wanneer de caravan of (bus)camper nog thuis voor de deur staat, maak je alle bagageruimtes, opslagboxen, disselbak en serviceruimtes schoon en vrij van zand en stof. Haal alle kampeeraccessoires eruit en sla deze thuis droog op. Als het niet al gedaan is na de laatste vakantie: maak de tent schoon en laat deze goed drogen. Vouw dan weer op en sla droog op.

Was de buitenkant goed. Gebruik een borstel met telescopische steel om ook in de hoogte te kunnen werken. Vermijd reiniging met hoge druk om schade aan ramen, banden en andere delen te voorkomen. 

Verwijder al het vuil van boven tot onder. Gebruik uitsluitend een daarvoor geschikt reiningsmiddel. Vergeet gemonteerde accessoires zoals een schotel-antenne of airconditioning niet. Controleer de velgen, wielkasten en onderkant op vuil en maak ze schoon. Bekijk alle gleuven, randen en kieren en maak deze ook goed schoon. Achtergebleven vuil kan vocht vasthouden en dat wil je niet.

Caravans, campers en buscampers worden blij van een goede was-behandeling. Het extra werk betaalt zichzelf op lange termijn zeker terug.

Ramen en acryl ramen schoonmaken

De ramen en dakvensters vragen om speciale aandacht zodat je er ook het komende kampeerseizoen goed door kan blijven kijken. Gebruik voor acryl ramen microvezel doeken en gespecialiseerd reinigingsmiddel om schade en krassen te voorkomen. Speciaal poetsmiddel kan gebruikt worden om kleine oppervlakkige krassen te vewijderen.

Onderhouden van naden en rubberen elementen

Controleer de afdichtingen van de deuren, maak ze schoon en behandel ze na. Vet rubberen elementen evenals scharnieren in. Denk hierbij ook aan de uitdraaisteunen en het neuswiel van de caravan. Gebruik indien nodig een winterdeksel voor de ventilatie opening van de koelkast, de verwarming en/of de boiler.

Bij campers en buscampers zijn er ook nog andere zaken die aandacht verdienen: De brandstoftank is van staal. Deze gedijt het beste in de winter wanneer hij vol is. Dit voorkomt condensatie in de tank. Controleer ook of er voldoende ruitenwisservloeistof en koelvloeistof aanwezig is. Vul bij met antivries.

De bandendruk tijdens de winter stilstand periode

Zet de caravan of (bus)camper niet op de banden in de stalling. Laat deze iets boven de grond. Verhoog de bandendruk met ongeveer 0,5 bar. Verdeel het gewicht zo gelijk mogelijk met gebruik van de steunen of drukverlagende wielkeggen of lijn het kampeermiddel uit. Haal vervolgens de handrem eraf. Bij campers en buscampers, zet de ruitenwissers omhoog zodat ze niet tegen het raam liggen of bescherm ze met een geschikt kussen.

Tot slot, sluit ramen, deuren en serviceluiken af en installeer een anti-diefstel beveiliging. Dan is het echt tijd voor de "winterslaap van je caravan, camper of buscamper". Idealiter controleer je het kampeermiddel een paar keer tijdens de winterstalling en neem de tijd om het goed te laten ventileren.

Deel
Terug
Impressum Juridische noot Cookies Adria Garantie Sitemap
Copyright @ 2023 Adria Mobil d.o.o.