Met de hond kamperen
De hond thuislaten tijdens de vakantie? Voor velen niet bespreekbaar. En waarom zouden ze. Hun hond is een belangrijk deel van het gezin en juist tijdens vakantie heeft iedereen ook meer tijd om met de hond door te brengen. Heerlijk voor de hond: zijn thuis gaat gewoon mee op vakantie. Geen probleem met een van, caravan of motorhome. Op vakantie met een kampeermiddel maakt het meenemen van de hond makkelijk. Helemaal als u zich van te voren goed voorbereidt.
Bestemming
Het begint met: waar gaan we naartoe? Uiteraard naar een plek waar de hond welkom is en zich prettig voelt. Past het klimaat bij de hond? Zijn er regels voor het meenemen van de hond naar de bestemming? Mag de hond in het vakantieland meereizen in het kampeermiddel? Moet de hond eerst in quarantaine? De meeste hondeneigenaren kiezen niet snel voor een citytrip; meer stress door drukte voor de hond en hij mag bovendien niet op alle plekken komen (denk aan restaurants, musea, etc.).
De volgende stap na het bepalen van de bestemming is het kiezen van de kampeerplaats. Met als absolute voorwaarde: honden toegestaan. Of beter: honden welkom! Maak uzelf bewust van de regels op de campings: eisen ze dat de hond continu aangelijnd is bijvoorbeeld. Dus ook in het kampeermiddel zelf? Zijn er extra kosten verbonden aan het meenemen van de hond? Sommige hond-vriendelijke campings beschikken over hondendouches, hondenzones en speelterreinen voor de hond, Zorg ervoor dat uw kampeerplaats beschikt over voldoende schaduwplekken op zonnige dagen. Dan kan de hond de beschutting opzoeken als hij het te warm heeft.
Gaat u op vakantie nabij zee, een meer of een natuurpark, kijk van te voren of de hond is toegestaan op de plekken die u zeker wilt bezoeken. Het strand kan op sommige tijden afgesloten zijn voor honden bijvoorbeeld. Soms mogen honden er zelfs alleen tijdens het laagseizoen komen.
Toegangseisen voor honden
Verschillende landen kunnen verschillende eisen hebben als het gaat om het meenemen van de hond. Denk aan vaccinaties of quarantaine regels.
Reist u binnen de Europese Unie dan moet de hond een geldig EU dierenpaspoort hebben. Met daarin vermeld de vaccinaties die de hond heeft gekregen. Een vaccinatie tegen hondsdolheid is verplicht binnen de EU. De eerste dient minimaal 21 dagen voor vertrek te zijn gegeven mits een booster vaccinatie op tijd kan worden gegeven. De behandelingsregels tegen parasieten zoals lintwormen variëren per land. Controleer voor vertrek welke deze zijn voor uw bestemming. Wordt het aangeraden om preventief te behandelen tegen teken en hartworm?
Honden van na 3 juli 2011 dienen ook gechipt te zijn als u reist binnen de EU. Heeft de hond voor die tijd een registratie-teken gekregen die nog duidelijk leesbaar is, is een chip niet nodig. Raadpleeg de dierenarts voor de beste mogelijkheden.
Sommige landen buiten de EU hebben hun inreisregels voor honden aangepast aan die van de EU. Andere landen hebben hun eigen regels. Deze zijn na te vragen bij de ambassade van het betreffende land. Het gaat dan niet alleen om toegangsregels voor het land zelf, maar ook over het terugkeren naar de EU. Zo moet de hond beschikken over antilichamen voor hondsdolheid bij terugkomst. De test daarvoor moet voor vertrek uit uw vakantieland gedaan zijn. Dit kan op z'n vroegst 30 dagen na de vaccinatie tegen hondsdolheid.
Vergeet niet te kijken naar de reisroute: houd ook rekening met de regels in de landen waar u alleen overnacht.
Maakt u gebruik van een veerdienst of autotrein? Bekijk van te voren of de hond dan wel mee mag en wat de regels zijn. Zorg dat u deze bevestigd hebt op papier zodat u tijdens de reis alles op orde hebt.
Voorbereidingen thuis, Eerste Hulp reispakket.
Controleer, nadat de regels onderweg en in het vakantieland duidelijk zijn, of alle documenten beschikbaar zijn en wanneer deze moeten worden aangevraagd. Of wanneer de vaccinaties gezet moeten worden om op tijd te zijn. En laat een algehele gezondheidscontrole doen. Maak daarom op tijd een afspraak bij de dierenarts.
Bent u bij de dierenarts vraag dan meteen of het handig is een Eerste Hulp reispakket voor de hond mee te nemen. Denk dan aan de vaccinatiekaart, medicijnen tegen misselijkheid en diarree, zalf voor scheurtjes of geschaafde poten, bescherming tegen teken, wat verband, wegwerphandschoenen, thermometer, desinfectiemiddel, antibiotica en het telefoonnummer van de dierenarts.
Vergeet niet het verzekeringscertificaat van de hond mee te nemen en de eventuele bevestigingen dat de hond mee mag op de veerboot.
Maak, voordat u lang met de hond gaat kamperen, eerst een keer een korte trip met de motorhome, caravan of van. Zodat de hond kan wennen aan het reizen en leven in het kampeermiddel. Laat 'm een keer, als het kampeermiddel voor de deur staat, binnen slapen. Zet z'n mand of leg z'n favoriete deken binnen, laat 'm alles goed onderzoeken. Breng samen met de hond tijd door in de motorhome, caravan of van zodat hij het gevoel krijgt dat dit ook zijn thuis is. Of maak wat kortere trips voor dat u lang op vakantie gaat.
Het kan soms een voorwaarde zijn dat de hond tijdens het rijden, vast zit. Iets dat in principe natuurlijk gewenst is, alleen al uit liefde voor uw trouwe viervoeter. Gebruikt u een transportbox, dan moet deze goed vast staan. Leg er z'n favoriete deken in, dan voelt hij zich sneller op zijn gemak. Zet de box voor uw eigen gemoedsrust op een plek waar deze te zien is tijdens het rijden. Het liefst natuurlijk niet in de zon of op de tocht. Een alternatief is een speciale veiligheidsgordel of veiligheidsharnas. De hond krijgt zo, in combinatie met de veiligheidsriem van de auto, een veilige plek om te liggen of te zitten.
Reisschema
Het mooie van een eigen reisschema: met motorhomes, caravans en buscampers reist u flexibel! U bepaalt zelf hoe ver u rijdt per dag, hoe vaak u pauzeert en waar u overnacht. Het motto "de reis is de bestemming" gaat hier zeker op. Diverse pauzes waarin u wandelt met de hond zijn ideaal. Tegelijkertijd, hem laten uitrazen, rennen en ravotten voordat u weer verder reist, is een grote plus.
Wat neemt u mee onderweg?
Wat neemt u mee onderweg als u voor het eerst met de hond gaat kamperen?
Een halsband of harnas, een naamplaatje met het vakantieadres, reisperiode en uw mobiele telefoonnummer (met landcode!) alsmede een riem en reserveriem mogen niet ontbreken tijdens de reis. Een langere riem met "anker" kan handig zijn om de hond mee vast te leggen op de campingplaats. Zo heeft hij bewegingsruimte, maar kan hij de buren niet lastigvallen. Daarnaast is het aanlijnen verplicht op veel camperplaatsen en campings.
Wat is het eerste dat de hond zelf zou inpakken? Zijn favoriete speelgoed natuurlijk.
Met als goede tweede of gedeeld eerste, zijn favoriete eten. Uiteraard kunt u ook ter plekke voer kopen. Voor de hond is alles al nieuw, dus misschien is het prettiger als hij eet wat hij gewend is. Als de hond ervan houdt, neem dan droogvoer mee. Dat hoeft niet gekoeld te worden en is langer houdbaar.
Neem een drinkbak mee. Het liefst met een "anti klots" functie. Dat voorkomt onnodig water over de vloer van uw kampeermiddel. Gebruik een rubber mat zodat de bak niet schuift tijdens het drinken.
De hond moet tijdens de reis voldoende kunnen drinken. Eten is persoonlijk van hond tot hond. Heeft de hond last van reisziekte laat 'm dan niet veel eten voor het reizen. Reist u door de bergen, dan kan de hond, net als wij, last krijgen van zijn oren. Neem dus voor uzelf, én de hond kauwsnoepjes mee.
Een mat, deken of mand mag niet ontbreken in uw bagage. Neem ook dekens of lakens mee om op de bank of stoelen te leggen.
Handdoeken, ook voor de hond. Om hem af te drogen, of alleen zijn pootjes, om de vloer van het kampeermiddel schoon te maken. Zorg dat u er voldoende meeneemt.
Een regenjas voor de hond. Niet iedere hond wordt er blij van. Maar denk er voor vertrek aan hoe u het zou vinden als u uit een regenbui komt en de hond zijn natte vacht uitgebreid uitschudt in uw motorhome, caravan of van? Dan is het misschien toch goed om er een mee te nemen onderweg.
Opwinding en warmer weer zorgen ervoor dat de hond meer haar verliest dan normaal. Neem daarom een borstel en kam voor de hond mee. Heeft uw hond een korte, dunne vacht? Denk dan aan zonnecrème en een jasje voor wandelingen bij kouder weer.
Schoonmaken tijdens de vakantie, het liefst zo min mogelijk maar met de hond aan boord, ontkomt u er niet aan: haar, zand, vuil. Een reis-stofzuiger met een accu kan handig zijn.
Is het kampeermiddel niet voorzien van een opstapje? Neem dan zelf een extra opstap mee. De opstap van uw kampeermiddel kan net te hoog zijn voor de hond.
Zonneluifel, tent, mand met bescherming tegen de zon: zorg voor een schaduwplek voor de hond tijdens de zonnige dagen.
Zo, nu is het tijd om op vakantie te gaan en te gaan genieten! We wensen u en uw trouwe viervoeter een heerlijke en ontspannen vakantie!