Logo

Klaar voor het nieuwe kampeerseizoen!

De eerste winterperiode van je Van, caravan of motorhome zit erop, tijd om weer op avontuur te gaan. Maar wat moet er allemaal gebeuren voor je op pad kunt? Om je te helpen het overzicht te bewaren zetten we hier wat punten voor de voorjaarscontrole op een rijtje. Neem even de tijd om alles goed door te lezen. Aan het begin lijkt het een lange lijst, maar het zal snel een bekende routine worden waardoor je kunt genieten van een heerlijk kampeerseizoen met alle vrijheden die daarbij horen. 

Inspectie, gastest, onderhoud.

Controleer alle documenten en instructies om te zien of een algehele inspectie of gastest vereist wordt. Het is noodzakelijk periodiek te controleren om zo lang mogelijk van je motorhome, caravan of Van te kunnen genieten. Alle technologie moet worden nagekeken, de algehele staat en het gassysteem moet door een deskundige worden gecontroleerd.

Controleer bij een motorhome of Van wanneer onderhoud en controle van het basisvoertuig nodig zijn. Het serviceboekje geeft aan met welke interval vloeistoffen en bewegende delen gecontroleerd moeten worden of al gecontroleerd zijn. Laat het vervangen van het oliefilter, remvloeistof of distributieriem over aan de expert.

Zelfs als het nog geen tijd is om een algehele controle of gastest te laten uitvoeren: bij twijfel over de staat en veiligheid van je kampeermiddel, maak altijd een afspraak bij de dealer. Voor ieders veiligheid!

Controleren van technische zaken

Loop deze punten door direct nadat je kampeermiddel uit de winterstalling komt. Voordat je aan je eerste reis begint. Zo ben je zeker dat je veilig op pad gaat.

Bij motorhomes en Vans begint de controle met het oliepeil, rem-, koel- en ruitenwisservloeistof en de ruitenwissers. Vul de vloeistoffen indien nodig bij of maak een afspraak bij de dealer.

Bij caravans dienen het remsysteem, de antislingerkoppeling, de handrem, veiligheidskabel en het chassis gecontroleerd te worden op slijtage of materiaalschade.

Startaccu's en andere accu's in de Van of motorhome - indien losgekoppeld of geheel verwijderd tijdens de winterstalling - kunnen weer geïnstalleerd en aangesloten worden. Het voltage moet gecontroleerd worden en de accu dient wellicht te worden geladen. Dat laatste kan natuurlijk ook voordat de accu wordt teruggeplaatst. Hetzelfde geldt voor caravan- en moveraccu's, indien voorzien. Na installatie kunnen alle 12V aansluitingen getest worden. Binnenverlichting, stopcontacten, waterpomp, kranen in de toiletruimte en op het keukenblok, de koelkast, het zonnepaneel en in het geval van een caravan, de mover indien aanwezig.

Vervolgens moet de noodzakelijke buitenverlichting gecontroleerd worden. Functioneren de dagrijverlichting, groot licht, parkeerlichten en veiligheidslichten op de motorhome of Van naar behoren? En, voor alle kampeermiddelen, werkt de verlichting achter en het rem- en mistlicht als ook de contourverlichting?

Mechanische delen moeten op werking en beweeglijkheid getest worden. Als onderdelen lastig te bewegen zijn of zelfs geheel vast zitten, moeten ze extra gecontroleerd en ingevet worden door de dealer.

Banden

Controleer de bandendruk voor je eerste reis. Verhoog of verlaag deze volgens de richtlijnen van de fabrikant. Controleer de druk van tijd tot tijd zodat je zeker bent dat de banden niet leeglopen.

Laat de profieldiepte en algehele staat van de banden controleren door de dealer. De profieldiepte dient minimaal 4 mm te zijn. Een algehele richtlijn voor banden is deze te vervangen na maximaal 6 jaar, ongeacht het aantal gereden kilometers. Uiteraard mag het rubber geen scheurtjes vertonen of poreus zijn. Mits het kampeermiddel iedere paar weken een stukje is verplaatst of met de banden los van de grond is gestald, zal er naar verwachting geen slijtage door stilstand zijn ontstaan. Controleer echter altijd, voor je eigen veiligheid! En net zo belangrijk, controleer het reservewiel regelmatig.

Nadat de banden en wielen gecontroleerd zijn, draait de dealer deze aan met een momentsleutel en je kunt weer veilig op weg.

Controleren van rubber afdichtingen

Neem hiervoor de tijd. Controleer de afdichtingen van ramen, deuren, dakluiken, serviceluiken en ventilatie- en afzuigsystemen grondig. Elke vorm van schade moet gerepareerd worden door de dealer. Doe de controle voordat de caravan aan de buitenkant wordt schoongemaakt om te voorkomen dat water naar binnen dringt als gevolg van een kapotte afdichting. Behandeling van de afdichting, het repareren van de schade doe je na het schoonmaken.

Voor het behoud van de waterdichtheidgarantie is een jaarlijkse vochtcontrole noodzakelijk. Het is aan te raden dit voor het nieuwe kampeerseizoen te laten doen. Je kunt dan met een gerust hart gaan kamperen. Maak de afspraak bij de dealer tijdig. Zeker in het voorjaar is het druk in de meeste werkplaatsen juist vanwege de start van het nieuwe kampeerseizoen en de inspecties die men dan laat uitvoeren.

Het schoonmaken van de buitenkant

Zelfs al is de caravan, motorhome of Van schoongemaakt voordat hij de winterstalling in ging en stond hij overdekt, dan nog is het belangrijk ook nu weer schoon te maken om stof en vuil te verwijderen.

Er zijn speciale wasboxen voor motorhomes, Vans en caravans bij bijvoorbeeld tankstations of wasstraten. Kijk wel uit met hoge-druk reiniging. Gebruik geen hoge druk tenzij de druk gereguleerd kan worden. Bij hoge druk kunnen afdichtingen, ventilatiesystemen en de acryl ramen beschadigd raken.

Controleer je kampeermiddel op eventuele schade voordat je begint met schoonmaken. Is er geen of nauwelijks schade aanwezige, begin met wassen met de hand. Gebruik een schoonmaakmiddel en spoel goed af. Zet daarna in de was. Gebruik schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor de gebruikte materialen van je motorhome, caravan of Van. De acryl ramen vergen extra aandacht en een speciaal schoonmaakmiddel. Poetsen en droogmaken doe je vervolgens met een microvezel doek om krassen te voorkomen.  Gebruik een stevige ladder en een telescopische arm om het dak te wassen. Ga niet lopen op het dak. Vergeet niet de wielen, wielkasten en de onderkant na te kijken en schoon te maken.

Vrachtwagen wasplaatsen worden afgeraden aangezien deze vaak agressieve schoonmaakmiddelen en harde borstels gebruiken. Deze beschadigen het materiaal van je kampeermiddel. Sommige dealers bieden een was-service. Of was zelf met de hand. Het kost even tijd, maar je zult er geen spijt van krijgen.

Is de buitenkant helemaal schoon? Behandel dan de afdichtingen van deuren, ramen en luiken.

Ook vroeg in het jaar is het fijn om te kamperen.

Onderhoud en inspectie garanderen een veilige reis en vakantie.

Het schoonmaken van de binnenkant

Net zo belangrijk als het schoonmaken van de buitenkant, is het reinigen van de binnenkant. Dit kan je natuurlijk ook doen nadat de servicebeurt is uitgevoerd. Doe het wanneer het jou uitkomt. En vergeet niet af en toe een koffiepauze in te lassen!

Stap 1: controleer op ongenode gasten. Neem een zaklamp en controleer alle kamers, kasten, hoeken, opbergplankjes en -vakken. Kijk of er krassen of sporen te zien zijn. Heeft de bekleding tijdens de winterstalling in het kampeermiddel gelegen, bekijk deze dan goed of het niet is aangetast door ongedierte. 

Stap 2: het schoonmaken. Stofzuigen, vegen, poetsen. Gebruik nauwelijks water. Vermijd het inbrengen van extra vocht in het interieur en open alle ramen en deuren. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen of harde borstels. Zo voorkom je beschadigingen aan het meubilair, de vloer en de wandbekleding. Vergeet de opbergvakken niet: stof en vuil hoopt op in kleine hoekjes van de vloervakjes, onder de banken of in de garage. Laat alle vakken goed drogen voordat je de luiken en deuren sluit.

Bekleding en matrassen moeten gelucht worden. Verwijder en was de hoezen en gordijnen.

Werken alle sloten, cilinders en scharnieren naar behoren? Spuit ze indien nodig in met bijvoorbeeld een zuurvrije siliconenspray. Werken alle rollo's en schakelaars nog zoals het hoort?

Reinig de koelkast, het gascomfoor en de eventuele oven of magnetron. Het gassysteem is al gecontroleerd, test nu alle apparatuur dat is aangesloten op het gassysteem. Indien aanwezig, test de airconditioning.

Voor de winterstalling is het watersysteem volledig afgetapt en geleegd. Dit moet weer gevuld worden en gespoeld worden met een geschikt reinigingsmiddel. Vervolgens goed doorspoelen met water. Werkt de boiler nog? De vers watertank moet schoon en bacterie vrij zijn. Test het hele watersysteem grondig op lekkage en functioneren. Controleer de algehele staat van het toiletsysteem en vooral ook de afdichtingen. Als ze bros geworden zijn, moeten ze vervangen worden. Maak het hele systeem ook grondig schoon. Is het water systeem schoon en gecontroleerd? Leeg het systeem dan weer. Zo neem je geen onnodig gewicht mee onderweg.

Nu is het gassysteem aan de beurt. Het moet getest worden op functionaliteit en lekkage voordat het in werking wordt gesteld. Om dit te doen, controleer de flexibele slang als eerste. Is deze poreus, al is het maar een klein gedeelte, dan moet deze vervangen worden. 

Ook de drukregelaar moet gecontroleerd worden. Vervang drukregelaars, kranen en gasslangen iedere 8 jaar.

Ziet het gassysteem er goed uit, dan kunnen de gasflessen weer aangesloten worden. Daarna kunnen de gasverbruikers zoals gascomfoor, verwarming en koelkast een voor een in werking gesteld worden. Het kan even duren voordat het gas bij het betreffende apparaat komt. Nu is het juiste moment om de gasslangen in te spuiten met een lekkage detectie spray of water met zeep om de visuele inspectie voort te zetten. Als er bubbels aan de buitenkant van de slang ontstaan, is er een lek. De slang moet dan alsnog vervangen worden. Tot slot is het ook van belang, wanneer alles naar behoren functioneert, dat alle apparatuur op de juiste manier kan worden uitgeschakeld.

Is de motorhome of Van voorzien van dieselverwarming in plaats van gasverwarming, zet deze dan een paar minuten aan om te zien of alles werkt. 

Basisuitrusting, documenten en voorschriften

Tot slot is het een goed idee om je volledige kampeeruitrusting na te kijken: verlengkabels, wielkeggen, adapters, waterslang, luifel of tent, tentharingen ... is alles nog aanwezig en in goede conditie? Zijn alle delen van de luifel, tent of het zonnescherm schoon en ge├»mpregneerd of moeten ze voorzien worden van een nieuwe beschermlaag? Heb je tijdens je kampeervakantie vorig jaar iets gemist? Dan is het nu tijd voor een bezoek aan de kampeerwinkel. 

Beschik je over alle nodige documenten zoals paspoorten, verzekeringskaart, eigendomsbewijs? Heb je vignetten of een GO-Box nodig onderweg?

Verdiep je voor vertrek ook nog een keer in de richtlijnen voor Vans, caravans en motorhomes, dicht bij huis en in het buitenland. Zijn er nieuwe waarschuwingslabels, zoals de "dode hoek"-sticker in Frankrijk voor voertuigen zwaarder dan 3,5 t. Of is er iets veranderd in de maximale snelheid die gereden mag worden. Zoek het op, voorkomen is immers beter dan genezen.

Het trekkend voertuig

Nog een laatste punt voor caravan bezitters: hoe is het gesteld met de technische conditie van de auto? De mechanische en elektrische delen van de caravan moeten gecontroleerd worden en de koppeling moet vrij van stof en vuil zijn. Dat geldt ook voor de trekhaak op de auto. Kijk na wanneer de auto weer een onderhoudsbeurt nodig heeft en controleer de verlichting, remmen, vloeistoffen en banden om vervolgens veilig op weg te gaan.

Zit je nog met vragen? Zijn er zaken die je niet durft het eerste jaar? Neem contact op met de Adria dealer. Die is altijd bereid je te helpen en je vragen te beantwoorden. 

Klaar met de voorbereiding? Tijd om in te pakken en op reis te gaan! Geniet van vrijheid en avontuur, ontdek de wereld. Of het voor een eerste korte weekendtrip is of een langere kampeervakantie: wij wensen je fantastische reizen met jouw motorhome, caravan of Van.

Deel
Terug
Impressum Juridische noot Cookies Adria Garantie Sitemap
Copyright @ 2023 Adria Mobil d.o.o.